avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Respectare perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Respectare perioada de preaviz

Buna ziua,

As avea nevoie de ajutor cu un sfat.
Tocmai ce am primit o oferta de job cat se poate de atragatoare in afara tarii pe care intentionez sa o accept. Oferta are ca si data de incepere a activitatii o data care nu imi permite respectarea termenului de preaviz in totalitatea lui. Mai precis as putea sta in preaviz doar 16 zile din cele 20 la care sunt obligata contractual.
(Nu imi fac probleme din punct de vedere al noului angajator din cauza acestui termen prea scurt deoarece e vorba de o agentie europeana si am incredere in seriozitatea lor)

Intrebarea mea ar fi: ce poate face un angajator daca un angajat nu respecta complet termenul de preaviz? Il pot desbagubi financiar pentru cele 4 zile care vor lipsi si nu vor fi acoperite din acest termen? Ce as putea sa fac legal ca sa compensez asta altfel?

Va rog sa nu ma sfatuiti sa incerc sa negociez cu angajatorul incheierea contractului de munca de comun acord/ sau cu un termen de preaviz mai mic agreat intre noi - pt ca intentionez evident sa fac asta prima data si sper sa ne putem intelege ca sa nu fie nici o problema.
Intrebare mea e adresata pt a sti ce as putea face in cazul in care nu vom reusi sa ne intelegem si eu o sa fiu nevoita sa plec fara a respecta 4 zile lucratoare din termenul de preaviz.

Va multumesc tare mult pt sfaturi.

Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2014
asaza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:40, 14 Mai 2014
Singurul lucru pe care il puteti face este sa aveti o discutie serioasa cu angajatorul si sa solicitati incetarea CIM prin acord, la data stabilita de parti.

Puteti demisiona fara respectarea preavizului, doar daca angajatorul si-a incalcat obligatiile contractuale fata de dvoastra. (spre ex. intarzieri in plata salariului, oricat de mici).

Daca totusi nu veti reusi sa ajungeti la un acord cu angajatorul si alegeti sa nu respectati preavizul, atunci este foarte posibil sa fiti cercetata disciplinar intrucat absenta de la serviciu poate fi interpretata ca fiind abatere disciplinara grava si sa vi se desfaca CIM disciplinar. Mai mult decat atat puteti fi actionata in judecata si sa vi se solicite daune.

Pentru a preintampina aceste posibilitati incercati incetarea prin acord la data agreata si solicitati plata salariului proportional cu zilele efectiv lucrate.
1. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.).

3. De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo baza legala de fi obligat sa exerciti preavizul de demisie de 20 de zile , conform contract . Cu alte ... (vezi toată discuția)
Nerespectare preaviz dupa demisie Madalinaioana11 Madalinaioana11 Buna ziua, Mi-am dat demisia pe data de 1 a lunii si au refuzat propunerea de a pleca in 10 zile de preaviz. Ma obliga contractual la 20 zile. Mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara cim? gillu gillu Buna ziua. Salariatul inregistreaza o cerere de demisie , si invoca art. 87 alin . 7 Codul Muncii, cu previz partial de 2 zile, insa termen pe care nu l-a mai ... (vezi toată discuția)