Contractul colectiv de munca la nivel de unitate se semneaza de catre reprezentantii angajatorului, pe de o parte si cei ai sindicatului sau reprezentantii alesi ai salariatilor daca nu exista sindicat. Dumneavoastra ca salariat nu aveti de ce sa semnati contractul colectiv de munca, el oricum de la data inregistrarii sale intra in vigoare.
Cf 77 (2) CCMUN din comisie trebuie sa faca parte si un reprezentant al sindicatului a carui membra sunteti.
1. La semnarea contractului individual de munca, la angajare, trebuia sa vi se dea sa cititi si sa luati la cunostinta de prevederile CCM al unitatii. Nu trebuia sa semnati acest CCM, el este semnat de cei in drept.
2. Art.77(3) la care faceti referire face parte din CCMUNN pe anii 2007-2010, pe care vi-l redau:
ART.77. (1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de cercetare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.(3) Comisia va convoca salaiatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inaite:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca alariatul nu a formulat contestatia in temenul revazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.
3. Concedierea pentru necorespundere profesionala se face in baza art.61lit.d) din Codul muncii.
4. Va redau din Codul muncii sa stiti ce va asteapta si cum trebuie sa procedeze angajatorul:
Art.63 (2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati, precum si prin regulamentul intern.
Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
Pentru a se putea proba necorespunderea profesionala trebuie ca intr-o perioada sa primiti referate de la superiorul direct cu privire la indeplinirea necorespunzatoare a atributiunilor de serviciu, tebuie ca societatea sa evalueze periodic angajatii sai si de aici iarasi sa rezulte ca la evaluare ati luat punctaj sub limitele admise.
Procedura nu este chiar asa de simpla pe cat vor unii angajatori sa va faca sa credeti.
La intrunirea comisiei trebuie sa fie prezent si un reprezentant al salariatilor.
1. Daca citeati cu atentie toate raspunsurile ati fi inteles.
2. Va prezentati la comisie, vedeti despre ce e vorba si apoi va sustineti cauza in functie de probele aduse impotriva dvs.
3. Daca cel de la resurse umane va inspira incredere il puteti chema la comisie sa va ajute, dar el nu poate decide si nici nu are drept de vot.
4. Raspunsul il primiti fie pe loc fie atunci cand comisia va hotari. De ce va grabiti? Timpul lucreaza in favoarea dvs.
5. Perioada de preaviz nu o cereti dvs. Vi se da in cazul in care se hotaraste concedierea pentru necorespundere profesionala. Perioada de preaviz este de 20 de zile lucratoare si se da conform prevederilor art.73(1) din Codul muncii si art. 74(2) din CCMUNN, pe care vi le reproduc mai jos:
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
Art.74 (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Succes!