Pe scurt, este vorba de 4 frati ce au momentan printr-un certificat de mostenitor o cota de 1/8 dintr-un imobil (in urma succesiunii dupa tata). Acum cativa ani a decedat si mama, urmand ca acum sa se efectueze succesiunea si dupa mama. De peste 20 de ani, 2 dintre frati au locuit in respectivul imobil, au intretinut si investit respectivul imobil, lucru care se poate dovedi prin plata neintrerupta de peste 20 de ani a impozitului acestui imobil (pe chitanta de impozit pe imobil apara ca si platitori ambii frati, Ex: popescu + ionescu). Bineinteles ca dupa toti acesti ani, ceilalti doi frati cer o cota de 1/4 din imobil. In urma celor peste 20 de ani de cand locuiesc in acel imobil, se poate invoca uzucapiunea? Ori trebuie efectuata succesiunea? (chiar si in urma investitiilor, platirii impozitului, etc).
(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
Art. 931
Uzucapiunea tabulară
(1) Drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată.
(2) Este suficient ca buna-credinţă să existe în momentul înregistrării cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie.
Nu prea vad conditii de aplicare uzucapiune si, mai ales, nu e implinit termenul.
Pentru uzucaoiunea in cazul acesta se aplica Codul civil de la 1864, nu art. de mai sus din codul actual, caci conteaza momentul INCEPERII posesiei.
In principiu puteti invoca si cere ca investitiile sa fie deduse inainte de impartire, dar sa nu uitam ca nu ati platit chirie iar partea adversa poate invoca ca prin imbunatatiri v-ati platit chiria. Uzucapiunea incepe din momentul in care v-a murit tatal si locuiti impreuna cu fratele in imobil, deci NU o puteti invoca.
Chiria se poate cere de la data punerii in intarziere; nu e chiar chirie, e o lipsa de folosinta. Daca nu i s-a adus la cunostinta sa plece, sa plateasca o chirie sau sa permita si celorlalti mostenitori accesul acolo... nu prea vad sanse de chirie.
Atâta timp cât ați știut că mai există și alți moștenitori ai acelui imobil, nu puteți invoca uzucapiunea, deoarece ar fi foarte greu de dovedit faptul că ați posedat imobilul respectiv cu titlu de proprietar.
De regulă, în cazul proprietății coune, nu sunt îndeplinite condițiile de a uzucapa de către proprietarul care posedă de unul singur bunul.
Dreptul de uzucapiune
50rin
Ziua buna.Cand sa casatorit tatal meu a primit de la tatal lui in 1975 un teren de 1000mp,1/2din el cu acte ,1/2 fara acte .Tatal meu a decedat in 1989.Cand ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune
ContSters290573
Buna ziua
Am o intelegere de acum 15 ani cu o batrana sa ii lucrez terenul cu titlu gratuit. Intre timp ea a decedat si nu cred ca succesiunea pe teren s-a ... (vezi toată discuția)