avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Completare si corectare Titlu de Proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Completare si corectare Titlu de Proprietate

Buna seara!
Care este procedura prin care se poate completa si corecta un Titlu de Proprietate?
Istoria este urmatoarea: Titlul a fost emis in 1995 pe numele mamei si se refera la un teren de 0,5 ha in extravilan Popesti Leordeni. Mama nu s-a ocupat de acest teren, nu a facut rol fiscal. A decedat in 2005, mostenitori: cei 4 copii. Unul dintre acestia a decedat in 2008 si am ramas ca mostenitori ceilalti 3. In 2013 am decis sa facem ce trebuie in legatura cu terenul mamei. Am facut succesiunea dupa mama si dupa frate-referitor la acest teren (dupa decesul lor am deschis succesiunea si am obtinut certificate de calitate de mostenitor), am facut rol fiscal, am platit toate impozitele si amenzile. Am inceput demersurile pentru cadastru si intabulare. Inginerul care se ocupa de aceste operatiuni ne-a comunicat ca in Titlul de Proprietate terenul este identificat doar prin parcela, lipseste tarlaua, iar una dintre vecinatatile terenului este gresita. Am obtinut de la primarie o adeverinta care lamureste aceste probleme, s-a dat un numar cadastral. La Carte Funciara insa, inspectorul care se ocupa de lucrare refuza sa faca intabularea pe baza titlului si adeverintei si solicita completarea si corectarea titlului sau rectificarea la notar a certificatelor de mostenitor de pe urma mamei si a fratelui, in sensul celor aratate mai sus. Cele doua succesiuni au fost deschise la doi notari diferiti, unul este dispus sa faca rectificarile respective in baza adeverintei de la primarie, celalalt nici nu vrea sa auda. In aceasta situatie, singura solutie este completarea si corectarea Titlului de Proprietate cu nr. tarla si vecinatati corecte.
Doresc sa stiu unde trebuie sa ma adresez, care este procedura si care ar fi costurile.
Multumesc pentru un raspuns promt si complet,
Cu deosebita stima,
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 07:15, 15 Mai 2014
In principiu, pe baza tuturor actelor pe care le detineti, puteti sa va adresati cu o cerere scrisa autoritatii locale care a emis titlul de proprietate, pentru a face rectificarile cuvenite

Ca model de informare, citez un caz particular:

"Problematica modificării/ corectării titlurilor de proprietate a constituit obiectul a numeroase plângeri formulate de petenţi, la nivelulul judeţului Iaşi, fapt pentru care ne propunem să oferim unele informaţii, celor direct interesaţi de acest aspect, legate de adoptarea Hotărârii nr.202/17.05.2013 a Comisiei Judeţene Iaşi pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor privind modificarea/ corectarea titlurilor de proprietate neintrate în circuitul civil şi neînscrise în cartea funciară, care cuprind erori materiale.

Hotărârea nr. 202/17.05.2013 a Comisiei Judeţene Iaşi a fost adoptată în baza prevederilor art. 51 din Legea nr.18/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 6 şi art. 36 din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor aprobat prin H.G. nr.890/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
Această hotărâre prevede că Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi va proceda la modificarea/ corectarea titlurilor de proprietate, care nu au intrat în circuitul civil şi nu au fost înscrise în cartea funciară, care conţin erori materiale provenite din documentaţiile întocmite de comisiile locale de fond funciar sau din transcrierea eronată a datelor din procesele verbale de punere în posesie aflate în arhiva O.C.P.I. după cum urmează:
a) erori de scriere a numelui şi prenumelui ori a iniţialei tatălui titularului/ titularilor sau defunctului,menţionarea greşită a codurilor numerice personale ale titularilor/ moştenitorilor, precum şi erori cu privire la inversarea moştenitorului/ moştenitorilor cu defuncul/ defuncţii.
b) erori cu privire la numărul de parcelă/ tarla, număr unitate amenajistică (UA)/ unitate de producţie (UP);
c) erori cu privire la vecinătăţi;
d) erori ale suprafeţelor parcelelor, fără modificarea suprafeţei total atribuite.
La art. 2 - art.6 din hotărârea menţionată, sunt reluate şi precizate în mod expres toate situaţiile, precum şi documentele necesare în baza cărora se va putea efectua modificarea/ corectarea titlurilor de proprietate.
În ce priveşte cererea privind modificarea titlului de proprietate şi actele justificative, acestea se depun de către persoana interesată la sediul primăriei localităţii în raza căreia este situat terenul. Comisia locală va analiza cererea şi înscrisurile depuse şi dacă documenţia se încadrează în una din situaţiile prevăzute la art. 2 - art. 6 din hotărârea menţionată, în termen de 20 de zile de la data depunerii cererii, comisia locală va întocmi un referat argumentat privind propunerea de modificare, pe care împreună cu întreaga documentaţie le va înainta O.C.P.I. Iaşi.
În cazul în care documentaţia este incompletă, comisia locală va solicita petentului în termenul prevăzut actele necesare soluţionării favorabile a cererii, caz în care termenul de transmitere a documentaţiei la O.C.P.I. se prelungeşte cu 20 de zile.
Dacă solicitarea petentului nu se află în nici una din situaţiile menţionate la art.2 - art. 6, comisia locală va comunica petentului, în intervalul aceluiaşi termen imposibilitatea de a da curs soluţionării favorabile a cererii sale.
Ulterior înregistrării documentaţiei, O.C.P.I. Iaşi în termen de maxim 30 de zile va proceda la verificarea acesteia şi la întocmirea referatului privind propunerea de modificare/ corectare, pe care împreună cu documentaţia aferentă le va înainta comisiei judeţene în vederea emiterii hotărârii de modificare/ corectare.
În cazul în care întreaga documentaţie trimisă de comisia locală nu se încadrează într-una din situaţiile prevăzute la art.2 - art.6 din hotărârea menţionată, O.C.P.I. Iaşi va returna documentaţia comisiei locale în cauză.
Totodată, este prevăzut faptul că de la data comunicării hotărârii comisiei judeţene şi a documentaţiei, care a stat la baza adoptării acesteia, O.C.P.I. Iaşi va proceda la modificarea/ corectarea titlurilor de proprietate în termen de maxim 30 de zile.
Referitor la titlul de proprietate modificat/ corectat, acesta va fi ridicat de către un reprezentant al comisiei locale, desemnat în acest sens, în vederea înmânării acestuia persoanelor îndreptăţite sau împuterniciţilor acestora.

Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului"

Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlul de proprietate al terenului nu mentioneaza tarlaua (sola) si calea de acces. pentru a termina cadastrul, cum se poate rectifica aceasta omisiune? PeterOprea PeterOprea Tarlaua si Calea de Acces sunt absente de pe titlul de proprietate si procesul verbal de punere in posesie. Ca urmare a depunerii dosarului pentru cadastru, ... (vezi toată discuția)
Numar tarla si parcela gresita in contract de vanzare cumparare mainutzel mainutzel Buna ziua, V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi legate de o anumita situatie la care incerc sa gasesc o rezolvare.Am cumparat acum 2 ani un ... (vezi toată discuția)
Cadastru floarealba floarealba Ce este de facut in situatia in care terenul meua fost vandut?! M-am tezit cu un contract de vanzare cumparare pe trenul meu respectiv aceeasi ... (vezi toată discuția)