Buna ziua!
Am o intrebare, va rog. As dori sa vand o suprafata de teren arabil aflat undeva la tara. In satul respectiv, nu s-au emis titluri de proprietate. Exista doar niste hotarari judecatoresti si rolul de la primarie. Pana acum, vanzarile sau facut cu chitanta de mana, tot la primarie.
Intrebarea mea este: mai este valabila aceasta varianta? Pot vinde si eu in acelasi fel? Daca nu, cum ar trebui sa procedez?
Mentionez ca nu am multe sperante pentru obtinerea titlului de proprietate.
In mod legal, vanzarea terenurilor nu se poate face decat prin act autentic (legalizat la Notar public) si pe baza documentatiei cadastrale.
In prealabil, ar trebui sa solicitati loa Primarie emiterea unui Certificat de urbanism.
Conform prev. Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul (art 29, alin 1), certificatul de urbanism reprezinta actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administratiei publice judetene sau locale face cunoscute regimul juridic, economic si tehnic al imobilelor si conditiile necesare in vederea realizarii unor investitii, tranzactii imobiliare sau a altor operatiuni imobiliare.
In certificatul de urbanism se mentioneaza in mod obligatoriu scopul eliberarii acestuia.
In cazul vanzarii sau cumpararii de imobile, certificatul de urbanism cuprinde informatii privind consecintele urbanistice ale operatiunii juridice, solicitarea certificatului de urbanism fiind in acest caz facultativa. Certificatul de urbanism cuprinde elemente cu privire la:
- regimul juridic al imobilului;
- regimul economic al imobilului;
- regimul tehnic al imobilului.
Atentie daca terenul Dvs. este situat in extravilan deoarece pentru acestea exista reglementari speciale.
Este in extravilan. Este teren arabil, cum spuneam.
Stiu prevederile referitoare la dreptul de preemptiune. Si atunci toate vanzarile care s-au facut pana acum la tara in acest fel nu sunt legale?
Buna seara
BaleaGabriela94
Asi avea si eu o intrebare .....am un teren de vanzare si mi sa cerut Certificatul Urbanistic si de unde pot sa il obtin si in cat timp pot sa il am. Am auzit ... (vezi toată discuția)