avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art. 275 alin. 2 Noul Cod de Procedura Penala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Art. 275 alin. 2 Noul Cod de Procedura Penala

Buna ziua! As dori o indrumare in legatura cu o Incheiere judecatoreasca. Am contestat in instanta Rezolutia de NUP data de un procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucucresti. S-a judecat in sedinta de camera preliminara (dupa noul cod penal) si mi s-a respins ca nefondata plangerea formulata. In urma respingerii plangerii, judecatorul ma obliga la plata a 200 de lei cheltuieli judiciare. Obligarea mea la plata acestei sume de bani se face in baza: art. 275 alin.2 Noul Cpp. Problema este urmatoarea: consider ca este o mare eroare deoarece la articolul invocat se prevad cazurile in care se retrage plangerea sau este respinsa plangerea ca fiind tardiva, ori plangerea mea a fost respinsa ca fiind nefondata si nu tardiva. Ce pot face, ce posibilitate am pentru a cere anularea acestor cheltuieli de judecata? Cerere de indreptare a erorilor materiale? Sau altfel de actiune? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 19:25, 19 Mai 2014
Cand ati primit instiintarea de la Curtea de Apel?Legal ar fi ca sa fie indicate in incheiere actele procedurale care au cumulat 200 lei.Citatii,comunicari, redactarea incheierii.
Ieri, 14 mai 2014, am primit comunicarea Incheierii, dar nu sunt trecute nici un fel de detalii privitoare la actele procedurale care au acumulat respectiva suma. Tot ce se trce referitor la aceste cheltuieli, va reproduc aici: ”In baza art.275 alin.2 C.p.p. obliga petenta la plata a 200 lei cheltuieli judiciare avansate de stat.” . Plus ca, asa cum am aratat si in primul mesaj, nu ma incadrez in acest articol: ”respinge ca nefondata plangerea”.
Daca cititi cu atentie acelasi articol alin.5 spune:
"Dispoziţiile alin. (1) pct. 1 şi 2 şi ale alin. (2)-
(4) se aplică în mod corespunzător în cazul
dispunerii în cursul urmăririi penale a unei
soluţii de clasare şi în situaţia respingerii unei
plângeri formulate împotriva actelor şi
măsurilor dispuse de organele de urmărire penală."
ori,
dvs. sunteti în situaţia respingerii unei
plângeri formulate împotriva actelor şi
măsurilor dispuse de organele de urmărire penală.

Credeti-ma, si eu am patit-o, mie mi-au dat 3 luni termen sa le platesc.
Impotriva dispozitiilor cu caracter civil se poate formula contestatie la executare. Cheltuielile avansate de stat trebuie sa fie justificate de stat, fiind cheltuieli efectuate in avans! Exista jurisprudenta I.C.C.J in acest sens. Verificati ce cheltuieli se aplica de ICCJ in astfel de plangeri. Nu inghititi orice!
Cum sa va oblige la 200 lei cand actele de procedura intocmite, au costat statul poate 20- lei?
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
avvalentina, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli judiciare conform art 275 petre89 petre89 Buna ziua am primit de la procuror o solutie la care conform art 275alin 5rap la alin 2 cpp am fost obligat la cheltuieli judiciare este legal asa cv ,si unde ... (vezi toată discuția)
Plângere penală Adrian1801 Adrian1801 Bună seara, am făcut o plângere penală fostei soţii pentru neplata pensiei alimentare, plângerea a fost făcută la Parchetul din Ploiești, apoi a fost ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli judiciare catre stat pitic1991 pitic1991 Buna dimineata, Daca am facut plangere la judecatorie pentru neurmarire/netrimitere in judecata impotriva ordonantei de clasare a prim-procurorului, ... (vezi toată discuția)