avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Compteneta notarului public in materie succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Compteneta notarului public in materie succesorala

Buna ziua.
Daca sunt din localitatea X si vreau sa obtin un certificat de mostenitor, sunt obligat sa ma duc doar la notarul din localitatea X, de unde era defunctul? Sau am voie sa ma duc la un notar din judetul respectiv?
Intreb acest lucru, intrucat noi avem un singur notar in localitate si pentru ca este singur are niste tarife de-ti sta mintea in loc. Nu mai pun la socoteala ca mai exista inca vreo 2 localitati invecinate, care neavand notar, vin tot la ea.
Multumesc.

PS: Scuze: la titlu probabil era mai indicat daca scriam "competenta notarului"
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
mioara2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: mioara2012 , utilizator 12:27, 15 Mai 2014
Competent in dezbaterea succesiunii este notarul public de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Acum depinde daca mai sunt si alte localitati care au notar si care se afla pe raza circumscriptiei judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu, trecut fireste pe certificatul de deces.
Imi puteti spune art. de lege? Va rog!
Multumesc.
Art. 15 din Legea 36/1995 a notarilor publici si activitătii notariale.

In indeplinirea atributiilor ce ii revin, notarul public are competenta generala, cu exceptiile prevazute in situatiile urmatoare:
a) procedura succesorala notariala este de competenta notarului public din biroul notarial situat in circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care defunctul si-a avut ultimul domiciliu;
Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune in alta localitate DESTINY DESTINY Buna ziua tuturor! am o intrebare : succesiunea unui loc de veci aflat in provincie, se poate face in Buccuresti, daca mostenitorii au aici domiciliul ? Va ... (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala a notarului bukinst bukinst In situatia dezbaterii unei succesiuni, decedatul avand domiciliul intr-o localitate rurala aflata la egala distanta de 3 orase in care se gaseste un birou ... (vezi toată discuția)
Succesiune macinic macinic Buna ziua, As dori sa stiu ce acte sunt necesare pentru dezbaterea succesiunii. Aceasta poate avea loc numai in judetul unde defunctul a locuit sau se poate ... (vezi toată discuția)