avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cererea reconventionala - mijloace de proba
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cererea reconventionala - mijloace de proba

la intocmirea cererii reconventionale trebuie sa trec solicit incuviintarea urmatoarelor probe.Pot trece martori fara a fi numiti acestia intrucit in acest moment nu consider ca este nevoie de martori,insa pe parcursul procesului poate este nevoie sa propun martori.Daca se mai poate propune martori sau alte probe in cursul procesului.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:56, 22 Mai 2014
Buna ziua,

Cererea reconventionala trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii ca si cererea de chemare in judecata, deci sa indice si mijloacele de proba pe care se sprijina.

Confrom art. 254 Cod de procedura civila - Propunerea probelor. Rolul instanţei
(1) Probele se propun, sub sancţiunea decăderii, de către reclamant prin cererea de chemare în judecată, iar de către pârât prin întâmpinare, dacă legea nu dispune altfel. Ele pot fi propuse şi oral, în cazurile anume prevăzute de lege.
(2) Dovezile care nu au fost propuse în condiţiile alin. (1) nu vor mai putea fi cerute şi încuviinţate în cursul procesului, în afară de cazurile în care:
1. necesitatea probei rezultă din modificarea cererii;

2. nevoia administrării probei reiese din cercetarea judecătorească şi partea nu o putea prevedea;
3. partea învederează instanţei că, din motive temeinic justificate, nu a putut propune în termen probele cerute;
4. administrarea probei nu duce la amânarea judecăţii;
5. există acordul expres al tuturor părţilor.

Daca nevoie de a audia martori apare in cursul procesului, sau daca va veti afla intr-o alta situati din cele mentionate mai sus, atunci ii puteti propune si in cursul judecatii, insa instanta va decide daca admite sau nu cererea dvs.

Succes,
acum e momentul sa-i propuneti. chiar daca dvs nu treceti numele lor, instanta va poate da un termen scurt sa depuneti la dosar lista cu numele si adresa martorilor.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
MYRA CIMPEAN , Avocat
va multumesc pentru raspunsuri si as mai avea o intrebare actele mele de proprietate (contractul de vinzare cumparare,decizii civile,scita topografica)trebuie sa le depun la dosar in mai multe exemplare cati pariti sunt,inclusiv pentru instanta,sau numai intr-unsingur exemplar.
Înscrisurile se depun în atâtea exemplare câte părți sunt, plus un exemplar pentru instanță. Pe fiecare pagină scrieți ”conform cu originalul” și semnați.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decaderea din dreptul de a propune probe cezarad cezarad Ce se intampla in situatia unui proces de divort in care o paratul a fost decazut din dreptul de a propune probe si a invoca exceptii relative? Situatia de ... (vezi toată discuția)
Până când se poate cere proba ? oanaportar oanaportar Bună seara ! Tatăl meu are un proces de moștenire - Apel. Fratele reclamant nu a depus înscrisuri. Iar al treilea frate a fost chemat și el în ... (vezi toată discuția)
Buna seara, o data ce s-a facut chemarea instanta pentru neplata ... Drina30 Drina30 Buna seara, O data ce s-a facut chemarea instanta pentru neplata unor salarii,eu ca reclamant pot sa mai adaug probe noi(niste conversatii cu unii ... (vezi toată discuția)