avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chemarea asociatiei de proprietari la mediere ca urma ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chemarea asociatiei de proprietari la mediere ca urma a unei refulari

Buna ziua,

Acum ceva vreme (un an si ceva) a refulat o conducta de canalizare la un proprietar de la etajul 1. Dejectiile au inundat vecinul de la etajul unu, apoi s-au infiltrat prin plafon pana la firma de la parterul blocului (chiriasi in locatia respectiva, nu proprrietari ai spatiului).


Fostul presedinte de asociatie a dat o adeverinta firmei de la parterul blocului cum ca a refulat din cauza ca a fost infundata cu obiecte ce nu ar trebui aruncate in toaleta: articole de lenjerie intima sau ingiena intima, si altele, nu mai stiu exact ce au scos instalatorii de acolo.
Acum suntem chemati la mediere pentru plata a aproximativ 2300 de RON, echivalentul despagubirilor platite de asigurator firmei de la parter.

Intrebarea mea: de vreme ce paguba nu s-a produs ca urmare a unei defectiuni sau a proastei mentenante a instalatiei, ci a utilizarii necorespunzatoare de catre unul sau mai multi vecini, este asociatia inca raspunzatoare si trebuie sa platim suma ceruta?

Cine este responsabil pentru daune? Vecinii care folosesc si puteau infunda conducta respectiva sau intreaga asociatie? Sau nefericitul vecin de la etajul 1 prin pardoseala caruia s-au infiltrat dejectiile?

Multumesc,
Radu

PS: Putem demonstra ca asociatia a executat (avem factura) lucrari de curatare a conductei respective cu aproximativ o luna inainte de eveniment.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2014
radu_nicu, utilizator
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 20:13, 15 Mai 2014
radu_nicu a scris:




Cine este responsabil pentru daune?


Responsabil pentru colmatarea instalatiei parte comuna sunt proprietarii care sunt deserviti de conducta respectiva

Multumesc pentru raspuns, dar in acest caz firma de asigurari cheama la mediere asociatia, nu pe unul sau mai multi proprietari.

Plus ca asociatia poate dovedi ca nu a fost neglijenta cu coloana respectiva, ci a curatat-o cu putin timp inainte. Nimic nu ar conta in instanta?
Asociatia poate argumenta in favoarea acesteia folosindu-se de aceste informatii.
In cazul in care va fi obligata prin hotarare judecatoreasca sa plateasca suma reclamata de firma de asigurari, atunci se poate intorce impotriva proprietarilor responsabili.
Nu e nimic in neregula ca firma respectiva cheama in judecata asociatia. Asa se si procedeaza in mod normal. Iar asociatia, la randul ei poate sa cheme "in garantie" firma respectiva, sau proprietarii vinovati (care or fi aceia).

Insa nu prea cred ca vina poate fi pusa in sarcina celor care au curatat coloana. Si nici in sarcina vreunui proprietar de pe coloana. Drept urmare asociata va trebui sa plateasca paguba.

Apropo, nu are nici o relevanta ca ca "a fost neglijenta sau nu cu coloana respectiva"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrari de reparatii kilimanjaro kilimanjaro Saptaman trecuta am avut o problema cu scurgerea de la bucatarie..si am chemat meseriasi..Au constatat ca e coloana infundata au bagat soparla si rezolvat. ... (vezi toată discuția)
Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)
Refulare msr bucatarie VenserB VenserB Buna ziua, Stau cu chirie de cateva luni intr-un apartament de bloc construit prin anii \'60/70 la etajul 6, apartament in care au mai stat si alti chiriasi ... (vezi toată discuția)