avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Patru contracte de superficie te fac platitor de TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Patru contracte de superficie te fac platitor de TVA?

Detin (Persoana fizica) un teren in suprafata de 10 Ha si doresc sa il dau in superficie catre 4 firme distincte in acelas timp (adica in aceeasi zi la notar toate cele patru contracte).
Intrebarea mea este daca cumva dupa ce voi dezmembra terenul in cele patru loturi de cate 2,5 Ha si voi face acele contracte de superficie catre cele 4 firme, voi deveni persoana fizica platitoare de TVA?
Acest contract se va impozita ca o vanzare si taxat la notar ca atare?
Mutumesc
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
iacobcristian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elis Ismail , Contabil 16:05, 19 Mai 2014
din cate am citit :
"cetățenii străini nu pot cumpăra terenuri pe teritoriul României, astfel, ei dobândesc drept de proprietate doar asupra construcțiilor, iar asupra terenurilor se înscrie în favoarea lor în Cartea Funciară doar dreptul special de superficie, respectiv cel de folosință."
adica.. nu vindeti nimic, nu?
Nu cred ca am fost foarte clar.
Revin cu explicatii:
Detin (Persoana fizica) un teren in suprafata de 10 Ha si doresc sa il dau in superficie catre 4 firme.Aceasta presupune ca eu sa dezmembrez terenul de 10 Ha in patru de cate 2,5 Ha,dupa care sa ma intalnesc la notar cu reprezentantii celor 4 firme si sa fac cate un contract de superficie cu fiecare dintre acestia patru.
Intrebarea mea este daca cumva dupa ce voi dezmembra terenul in cele patru loturi de cate 2,5 Ha si voi face acele contracte de superficie catre cele 4 firme, voi deveni persoana fizica platitoare de TVA ?
Cf art 141 alin (2) litera (e) superficia este scutita de taxa. Insa chiar si asa,livrarile de constructii si terenuri scutite de taxa cf art.141 alin (2) litera (e) si (f) din C.F. sunt avute in vedere atat la stabilirea caracterului de continuitate al activitatii economice cat si la calculul plafonului de scutire.
Superficia fiind un dezmembramant al dreptului de proprietate,se poate interpreta ca: ”prin dezmembrarea in patru loturi a terenului am efectuat, ca persoana fizica, tranzacții cu terenuri cu caracter de continuitate”.
Dar am vazut si ca exista un plafon conform Art. 152 Cod Fiscal Regimuri speciale alin. (1) in suma de 220.000 Lei si numai dupa atingerea sau depasirea acestui plafon,devii persoana impozabila.
Suma incasata anual de mine in urma celor patru contracte de superficie nu depaseste plafonul de 220000 lei.


Buna ziua!
Contractele de superficie sunt un fel de contracte de inchiriere.
Din cate am inteles dvs. nu vindeti terenul, deci il inchiriati.
Inchirierea de bunuri imobile este scutita de tva, dar se poate opta pentru a plati tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva pe terenuri DB DB Ca persoana fizica am 2 terenuri intravilane agricole (cu PUZ obtinut dar nescoase din circuitul agricol ) care au fost dezmembrate dintr-un lot de teren mai ... (vezi toată discuția)
Tva si impozit pentru vanzare terenuri gmc78 gmc78 Buna ziua, In anul 2012 (acum 2 ani) am cumparat un teren pe care l-am parcelat. Nu stiu daca, conteaza, dar terenul a fost mostenit de sotia mea si sora ei, ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren dezmembrat muppetz muppetz Buna ziua , Am un teren in proprietate (mostenire) de 20 de ani . Vreau sa-l dezmembrez in 5 parti . 4 parcele de cca 500mp le vand la 4 persoane diferite in ... (vezi toată discuția)