avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Vanzare teren dezmembrat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Vanzare teren dezmembrat

Buna ziua ,
Am un teren in proprietate (mostenire) de 20 de ani . Vreau sa-l dezmembrez in 5 parti . 4 parcele de cca 500mp le vand la 4 persoane diferite in acelasi timp . Platesc TVA ? Sau ce alte taxe si impozite voi plati ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Noiembrie 2014
muppetz, utilizator
Cel mai recent răspuns: muppetz , utilizator 07:27, 10 Noiembrie 2014
Buna ziua,

In primul rand trebuie sa stabiliti care este tipul terenului: construibil sau neconstruibil.

Daca terenul este neconstruibil, atunci vanzarea acestora este scutita de TVA.

"Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;"
.

Daca terenul este construibil, atunci trebuie sa tinem cont de mai multe elemente:
(presupun ca nu ati mai efectuat alte tranzactii in cursul acestui an sau in anul anterior)

- daca valoarea totala a parcelelor nu depaseste suma de 220.000 lei, atunci vanzarea se face fara TVA deoarece nu ati atins pragul maxim si beneficiati de regimul special de scutire;
- daca valoarea totala a parcelelor depaseste suma de 220.000 lei, dar dumneavoastra vindeti in aceeasi zi toate parcelele, vanzarea se face fara TVA, dar urmatoarele tranzactii impozabile din timpul acestui an, vor fi taxabile.
- daca valoarea depaseste pragul de 220.000 lei si le vindeti in luni diferite pana la sfarsitul anului, atunci parcelele pe care le vindeti in lunile urmatoare atingerii pragului, vor fi vandute cu TVA.

OK!
Multumesc pentru promptitudine , sunteti foarte draguta(wow si fizic) , insa :
- legea si codul fiscal in vigoare se refera in special la imobile cumparate si ulterior vandute . Terenul detinut este mostenire de familie imediat dupa revolutie si am intentia sa il valorific . Cum suprafata este foarte mare sunt obligat sa il parcelez si sa-l vand pe bucati . Nu fac afaceri , nu sunt investitor , nu sunt samsar imobiliar . Nu am avut absolut nici o alta tranzactie imobiliara niciodata !
- dupa cum am mentionat tranzactia celor patru parcele se face in aceeasi zi dar la patru persoane diferite deci patru contracte de vanzare -cumparare diferite iar pretul negociat pentru fiecare lot este pana in 220.000 lei . Suma tuturor depaseste mult pragul .
- terenul este construibil
- stiu ca trebuie sa platesc impozit , taxe primarie , cadastru si intabulare , onorariu notar , ok sunt de acord dar TVA ? Este mult peste puterile mele si ale potentialilor clienti .
Pe baza acestor noi informatii raspunsul d-voastra ramane in picioare ?
Daca raspunsul este DA -platesc TVA , atunci :
Vand primului 2000 mp , primul dezmembreaza 1x500 si 1500mp , ramane cu 500mp si vinde urmatorului 1500 , aceste dezmembreaza 1x500 si 1000mp si vinde urmatorului 1000mp etc astfel incat scapam toti de TVA ?
Nu pot sa cred ca statul este atat de "beeep" incat sa-si bage mana pana la cot in buzunarul meu ...
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2014
muppetz, utilizator
Dupa cum am spus, daca vanzarea parcelelor se face in aceeasi zi, operatiunile sunt scutite de TVA.
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2014
rodicaguse, utilizator
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achitare tva cumparare teren agricol madalina1911 madalina1911 in cazul unei tranzactii de vanzare cumparare a unui teren agricol intre doua persoane juridice, se plateste tva sau nu? am aflat ca daca terenul nu este ... (vezi toată discuția)
Se plateste tva la vanzarea de teren? Robert101 Robert101 Am cumparat un teren acum 15 ani, in Bucuresti, pe care as vrea sa-l vand acum, parcelat, intrucat am nevoie de bani. Sunt in situatia in care trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare teren nora har nora har O firma care a pierdut statututl de platitor de tva datorita faptului ca nu a mai desfasurat activitate vrea sa vanda un teren catre o persoana fizica( ... (vezi toată discuția)