Acum 17 ani ,sotul a parasit domiciliul conjugal ,sotia raminind in apartament cu 2 copii inca minori,aducind multiple imbunatatiri locuintei. Mentionez ca sotul a parasit domiciliul conjugal insusindu-si autoturismul-proprietate comuna. La partaj ce bunuri revin celor 2 soti(sotia poate ramine cu apartamentul , iar sotul cu masina),imbunatatirile apartamentului fiind facute numai de sotie ?
pot sa exprim o parere de neavizat?
beneficiul imbunatatirilor va reveni celui care le-a suportat ca si costuri... in sensul ca la evaluarea imobilului nu se va tine cont de ele... daca sotia doreste sa pastreze imobilul, va plati sotului jumatate din valoarea stabilita fara sa se ia in calcul evaluare imbunatatirile iar daca s-ar hotara ca imobilul sa ramana sotului acesta ar trebui sa despagubeasca sotia pentru ele..
ma intreb si eu, sperand la cei avizati sa raspunda: - un abandon de genul asta, timp de 17 ani, nu presupune o decadere din drepturi?
datoria se prescrie in 3 ani deci niste imbunatatiri facute acum 17 ani, nu pot fi recuperate.
puteti sa obtineti casa la partaj si parte mai mare din ea motivand ca in toti acesti 17 ani ati facut diferite actiuni de conservare a imobilului. cand aveti de platit sulta catre fostul sot, atunci sa luati in considerare si masina pe care si-a insusit-o
tot din pozitia de nepriceput
despre ce datorie ar fi vorba?
daca apartamentul are gresie, faianta, instalatii modernizate, centrala termica, etc. sunt imbunatatiri fata de care nimeni nu cere vreo plata ! ce sa se prescrie? ele exista!!DOAR daca acestea ar fi sa ramana altcuiva, in afara celui care le-a platit (!) ar fi in discutie un beneficiu injust... IN PLUS, daca trebuie stabilita o valoare a imobilului, avand in vedere participarea partilor la imbunatatiri, evaluatorul ar trebui sa le identifice, astfel incat instanta sa ia decizia corecta- in sensul ca un apartament fara gresie si faianta are o valoare, unul cu... are alta valoare...dar plus valoarea este datorata efortului sotiei...
Nu se prescrie creanta potentiala a unui fost sot fata de celalalt, creanta rezultata din iimbunatatirile imobilului, atata timp cat cel care a imbunatatit imobilul a locuit acolo. Abia cand se solicita partajul se naste dreptul lui de a recupera investitia, in caz ca e atribuit celuilalt sot.
Se evalueaza imobilul, se arata cata contribuit fiecare la plata pretului, la intretinere, imbunatatiri, situatia locativa a partilor... depinde fiecare ce solicita in instanta. Nu se pot intelege? Ar fi mai ieftin.