avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitarea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitarea

Buna ziua,am si eu o intrebare.
In anul 2009 am fost arestat pentru inselaciune, am fost condamnat la 2 ani de inchisoare si am fost eliberat in 2010 dupa 1 an si 4 luni in detentie.
As vrea sa imi fac reabilitarea, adica stergerea cazierului, cum pot face asta. cum se procedeaza?

nu sunt de specialitate dar m-am lovit de aceeasi problema.
iti poti faci reabilitarea in momentul in care au trecut 4 ani de cand ar fi trebuit condiderata executata in intregime pedeapsa. daca ai fost arestat in anul 2009, calculezi 2 ani , pedeapsa aplicata, deci 2011, plus inca 4 ani . vei putea face reabilitarea undeva in anul 2015
Dar cum trebuie sa procedez?
Va trebui să faceți cerere de reabilitare, fie la instanța care a judecat în primă instanţă cauza în care s-a pronunţat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie la instanţa corespunzătoare în a cărei rază teritorială domiciliază condamnatul.

Art. 168
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166;
b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

Dupa datele prezentate consider NCP ca lege favorabila, astfel in cazul condamnarilor care nu depasesc 2 ani, in 3 ani, socotiti de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale ar trebui sa fiti reabilitat de drept, dupa aceasta perioada daca solicitati cazierul si tot va aparea condamnarea, trebuie sa va adresati instantei cu o cerere prin care sa constate ca a intervenit reabilitarea de drept.

ART. 165
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea de drept in urma amnistiei? VenoM12000 VenoM12000 Buna, am fost condamnat in 1998 la 4 ani cu executare pentru furt calificat, chiar daca eu personal nu am furat nimic ci persoana cu care eram, ea fiind mult ... (vezi toată discuția)
Reabilitare judecatoreasca & de drept Instalator Instalator Buna ziua ! Art.165 , 166 si 167 - si celelalte care fac trimitere la termene, conditii , etc . - din NCP sunt clare. Dar la ... (vezi toată discuția)