Stimat forumist,
Asa cum spuneau si colegii mei, o aplictie se introduce intotdeuna impotriva unui Stat semnatar al Conventiei Europene - Inaltă Parte Contractanta.
Intrebarea dvs este, într-un limbaj comun, cu ,,bataie lunga,,. Adica, in principiu, nu se poate face nimic pe baza unei simple supozitii ca ar putea fi initiata o aplicatie de adversarul dvs din procesul intern.
Totusi, nu pot spune ca, in cazul unui castig al acestia, in anumite conditi, actiunea acestuia nu ar putea avea consecinte asupra proprietatii in discutie. In functie de caz, Curtea Europeana s-ar putea pronunta în ceea ce priveste satisfactia echitabila, în sensul obligarii Statului fie la restituirea proprietatii, fie la plata unai sume. De asemeni, Curtea se poate pronunta in sensul constatarii unor diverse încalcari ale, sa zicem, dreptului la un proces echitabil.
În astfel de cazuri, adversarul dvs ar putea cere redeschiderea procedurilor interne, după cas?tig CEDO. Evident, veti fi parte in acest ipotetic ciclu procesual.
Strict teoretic, deoarece discutiile la obiect sunt premature, dvs aveti putea avea posibilitatea sustinerii punctului dvs de vedere, chiar cu privire la aplicatie unei alte persoane, contra unui Stat.
In acest sens, Art. 36 al Conventiei Europene stipulează:
Intervenţia terţilor
1. In orice cauza prezentata de un reclamant unei Camere sau Marii Camere, Inalta Parte Contractanta al carei cetatean este reclamantul, are dreptul de a prezenta observatii scrise
si de a lua parte la audieri.
2. In interesul bunei administrari a justiţiei, presedintele Curţii poate invita orice Inalta Parte Contractanta care nu este parte în cauza sau orice persoană interesata, alta decat reclamantul, sa prezinte observatii scrise sau sa ia parte la audiere.
Dar, repet, este o posibilitate teoretică în acest moment.
Cu stima.