avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot da in judecata asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot da in judecata asociatia de locatari

Intrucat locuiesc la ultimul etaj, am fosta nevoita sa fac acoperis din tabla cu pod, deoarece nenumaratele reparatii cu carton asfaltat nu au dat randament.
Posibilitatile financiare fiind reduse, lucrarea am executat-o la negru, costul fiind mai mic in comparatie cu preturile firmelor autorizate.
Desi legea spune ca lucrarile de intretinere, modernizare, reparatii la tot ce face partea din propritatea comuna(casa scarii, acoperis subsol), se platesc in cota parte indiviza, nu-mi pot recupera banii de la vecini.


Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2014
elga50, moderator
Daca voiati sa recuperati banii de la vecini, ar fi trebuit sa aveti macar facturi si chitante in baza carora puteati demonstra cat a costat lucrarea.
In afara de asta ca sa faceti pod, deci sa schimbati aspectul constructiei aveati nevoie de aprobarea asociatiei, dar si de autorizatie de constructie.

In baza caror documente doriti sa va recuperati o parte din lucrare? In contabilitatea asociatiei nu pot intra decat documente legale. Le aveti? Aveti aprobare si autorizatie de constructie?
Atentie sa nu fie cum va doriti, dar exact invers, sa va dea asociatia in judecata si sa va puna sa aduceti acoperisul la starea initiala. Asa cum a scris @elga50, trebuia sa aveti contract, facturi, chitante, garantie, pentru lucrarea executata, nicaieri in lume nu este incurajata munca sau lucrarile "la negru".
Legea 230/2007
Articolul 11 (2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
Articolul 16
(1)Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
Articolul 17 Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Articolul 18 In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Daca ati intervenit asupra parti comune fara acordul asociatiei de proprietari-care nu s-a implicat in reparatia terasei si ati executat interventia la negru- nu aveti temei legal sa solicitati vecinilor sa contribuie la executia unei lucrari fara documente legale
Orice executie de reparatie la parte comuna se justifica prin documente legale,inclusiv receptia si garantia lucrarii
Adica, dupa ce ca asociatia nu s-a implicat, desi avea datoria s-o faca, tot dvs. ar trebui sa platiti, vad, opinii pe forum !?

Eu cred ca se poate si altfel, dar depinde de modul in care formulati actiunea, obligatoriu cu ajutorul unui avocat.

De exemplu, puteti cere in instanta efectuarea unei expertize care sa stabileasca valoarea lucrarii efectuate. In fond, daca ati fi avut contract, dar l-ati pierdut, sau daca ati fi executat lucrarile prin forte proprii, dvs si familia, cum ar fi fost ? Nici atunci n-ati fi avut chitante. Apoi, asociatia nu poate face pe fecioara nevinovata, ca doar o astfel de lucrare nu se face pe ascuns, ci in vazul lumii. Nu cumva asociatia a tacut malc tocmai pentru ca i-a convenit situatia in care dvs platiti, si nu asociatia, asa cum ar fi trebuit ?

Apoi, daca lucrarea este mai veche de doi ani, intervine prescriptia Legii 50 si nu mai puteti fi amendata ! Ca sa nu mai vorbim ca pentru asta ar fi nevoie ca cineva, respectiv asociatia, sa va reclame la Primarie. Asta ar fi culmea dovezii de rea-credinta, adica asociatia nu ia masuri de reparare a acoperisului/terasei desi avea obligatia legala, ba mai si reclama proprietarul care in fond nu a facuit altceva decat sa-si apere proprietatea. Eu unul i-as face si o plangere penala de abuz in serviciu contra intereselor persoanei (dvs in speta) presedintelui de asociatie, caci, chiar daca nu este functionar public, indeplineste o functie care are caracter public !
@cofnibuc
Situatia nu este chiar atat de simpla cum incercati dv sa o prezentati
1-Asociatia de proprietari poate sa dispuna recuperarea c/v lucrare numai in cazul cand ,anterior executiei incheie formalitati legale cu proprietarul,cand executia este probata cu documente in conditiile legii
Orice interventie la partea comuna,este obligatoriu sa fie executata prin unitate specializata,care la final sa elibereze documente justificative,proces verbal receptie si mai ales garantia lucrarii
De subliniat ca in speta,proprietarul nu detine documente care sa probeze executia lucrarii cu unitate acreditata,nu are proces verbal de receptie ,nu are garantia lucrarii
In aceste conditii in ce temei,asociatia de proprietari poate impune proprietarilor la plata executie la partea comuna ?
In aceste conditii,de inexistenta documente justificative,asociatia de proprietari cum precizeaza in cartea tehnica a imobilului executia de reparatii la parte comuna ?
Intotdeauna executia de reparatii la parte comuna se realizeaza cu unitate acreditata-care la finalul executiei sa elibereze garantia lucrarii de 5-10 ani
Sunt asociatii de proprietari care achita ultima transa a executiei numai depa decaderea termenului de garantie
2-
Eu unul i-as face si o plangere penala de abuz in serviciu contra intereselor persoanei (dvs in speta) presedintelui de asociatie, caci, chiar daca nu este functionar public, indeplineste o functie care are caracter public !

In opinia dv, presedintekle de asociatie a savarsit abuz in serviciu pentru ca proprietarii nu au dorit sau nu au dispus executare reparatie parte comuna imobil de locuit in comun ?

Alte discuții în legătură

Cheltuielile cu reparatia acoperisului AnamariaPMT AnamariaPMT Buna seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc de 4 etaje si de curand am achitat lucrarea pentru reparatia hidroizolatiei aferente apartamentului nostru ... (vezi toată discuția)
Acoperis la bloc ciucuadrian ciucuadrian Va rog frumos luminati-ma si pe mine: - pentru realizarea unui acoperis la bloc, va rog frumos sa-mi spuneti cate semnaturi am nevoie pentru a demara aceasta ... (vezi toată discuția)
Reparatii acoperis marianelena marianelena Am acoperisul care necesita reparatiisi aducand acest lucru la cunostinta vecinilor de sub mine am ramas surprins si contr4ariat in acelasi timp de ... (vezi toată discuția)