avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot da in judecata asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot da in judecata asociatia de locatari

Intrucat locuiesc la ultimul etaj, am fosta nevoita sa fac acoperis din tabla cu pod, deoarece nenumaratele reparatii cu carton asfaltat nu au dat randament.
Posibilitatile financiare fiind reduse, lucrarea am executat-o la negru, costul fiind mai mic in comparatie cu preturile firmelor autorizate.
Desi legea spune ca lucrarile de intretinere, modernizare, reparatii la tot ce face partea din propritatea comuna(casa scarii, acoperis subsol), se platesc in cota parte indiviza, nu-mi pot recupera banii de la vecini.


Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2014
elga50, moderator
cofnibuc a scris:




De exemplu, puteti cere in instanta efectuarea unei expertize care sa stabileasca valoarea lucrarii efectuate. In fond, daca ati fi avut contract, dar l-ati pierdut, sau daca ati fi executat lucrarile prin forte proprii, dvs si familia, cum ar fi fost ?


Apoi, daca lucrarea este mai veche de doi ani, intervine prescriptia Legii 50 si nu mai puteti fi amendata !

Eu unul i-as face si o plangere penala de abuz in serviciu contra intereselor persoanei (dvs in speta) presedintelui de asociatie, caci, chiar daca nu este functionar public, indeplineste o functie care are caracter public !

1-Expertiza unei lucrari costa mult mai mult decat lucrarea executata la "negru "
2-In situatia existentei de contract,chiar daca s-a pierdut unul dintre exemplare,se poate recupera de la detinatorul celui de-al doilea exemplar
3-Nu se accepta interventia la parti comune decat numai prin unitate acreditata-tocmai pentru ca executia sa fie probata cu documente legale
4-Pe de alta parte,,atentie sporita pentru ca ,in situatia mentionata de modificare lucrare respectiv executie pod peste terasa-la orice ora,inclusiv dupa decaderea celor 2 ani-prevazuti de art 31 din legea autorizarii constructiilor,atat disciplina in constructii cat mai ales inspectoratul de stat in constructii in astfel de cazuri aplica sanctiuni pecuniare substantiale-cu obligarea readucereii la forma anterioara interventiei
Executarea de pod peste terasa necirculabila se poate executa numai cu expertiza tehnica a intregului imobil,proiect tehnic,autorizatie constructie,certificat de urbanism
5-Presedintele de asociatie de proprietari nu "indeplineste o functie care are caracter public"
Au existat multe plangeri depuse de proprietari impotriva presedintelui de asociatie sub aspectul savarsiirii infractiunii de abuz impotriva intereselor persoanei
Majoritatea covarsitoare au fost solutionate fie prin NUP,fie in instanta au primit hotarare defavorabila proprietarilor
@ynocentta

Deci, in opinia dvs., daca presedintele/asociatia dau dovada de lipsa de bun simt, lasand un proprietatar in voia sortii, cu terasa ciuruita, ce trebuie facut ? Sa faca adresa catre asociatie, in scris, la care sa ceara numar de inregistrare si raspuns in 30 de zile, urmat de notificare, urmata de actiune in instanta cu "obligatia de a face", de exemplu. cu primul termen peste 2 ani, timp in care bietul proprietar n-are incotro si trebuie sa-i ploua prin tavan, asa-i ?

Pai in acest caz, daca deasupra dvs. se sparge conducta de apa a vecinului, veti astepta doi ani pana ce aveti o decizie definitiva care sa va permita sa interveniti ?? Iar in rastimp de doi ani va curge apa prin tavanul dvs?
Nu putem sa comparam situatiile, este o diferenta foarte mare intre o bucata de teava reparata pe partea comuna si reparatia unei terase care costa foarte mult. Vinovat este si presedintele ca nu s-a implicat, dar si utilizatorul care nu a luat masuri din timp, nu cred ca a curs ca la robinet din prima zi, cred ca mai intai a fost o pata mica, iar cu timpul s-a deteriorat mai rau terasa.
Nu va suparati, dar dramatizati situatia mai mult decat este cazul.
Utilizatoarea ne spune ca reparatii la terasa s-au mai facut, probabil in acelasi stil, "la negru", de vreme ce n-au fost eficiente. Si s-a hotarat ea insasi sa faca o lucrare mai pricopsita cu pod si tabla.

@cofnibuc
Nu stim daca in acel condominiu exista asociatie de proprietari, daca exista vreun presedinte, daca exista comitet. Utilizatoarea ne spune doar ca nu poate recupera banii de la vecini.
Ea nu trebuie sa-i recupereze de la vecini, ci de la asociatie direct, iar asociatia sa fi facut demersuri, prin conducerea ei de a asigura fondurile pentru o asemenea lucrare.
Nu stim nici care au fost discutiile premergatoare lucrarii intre ea, utilizatoare, si ceilalti, vecini, presedinte daca o exista, daca o avea vreo solicitare scrisa macar din care sa rezulte ca situatia dumneaei nu mai poate fi suportata si sa le puna in vedere ca se va apuca singura de treaba etc
Ar putea sa se prezinte in instanta, cum o sfatuiti dv., daca ar avea documente (inclusiv autorizatie de constructie pentru acel pod) pentru a-si recupera banii. Pe ce baza credeti dv. ca o sa judece instanta? Pe vorbe?

Daca ar fi vrut sa faca o lucrare buna, atunci ar fi trebuit sa cheme o firma care sa-i dea si facturi, chitante, contract de garantie, si sa refaca hidroizolatia terasei asa cum este ea din constructie, nu s-o modifice. Comparativ, nu cred ca ar fi costat-o mai mult.

V-as pune o intrebare:
- spuneti ca sunteti presedintele unei asociatii si sunteti si o persoana responsabila. Stiind ca incep sa apara probleme la hidroizolatia terasei si, neavand bani suficienti, incepeti sa-i strangeti. Asta poate dura, dar va treziti intr-o buna zi ca pe terasa au aparut muncitori, materiale de constructie si se apuca unul din proprietari sa faca pod pe terasa, fara sa va fi cerut aprobare pentru o asemenea lucrare, fara sa aiba autorizatie de constructie. Cum reactionati?

Nu e chiar atat de simplu sa spuneti, du-te in instanta si cauta-ti dreptatea si mai ia si un avocat bun care sa-l convinga pe judecator ca a nu avea documente e ok. Cam cat credeti ca ar costa aventura asta prin tribunale si la sfarsit cu ce s-ar cam alege utilizatoarea noastra?

Noi am discutat aici mai mult un caz ipotetic bazat pe cateva date insuficiente. Daca va mai aparea utilizatoarea noastra in acest topic, trag nadejde ca ne va lumina mai mult.

Proprietarul de la ultimul etaj, asa cum se arata initial, a facut acoperis, nu a reparat terasa existenta. A incalcat legislatia deoarece aceasta lucrarea trebuia facuta pe baza de proiect, cu firma autorizata, garanti...
Amintiti-va de acoperisurile care au fost luate de furtuna si-au stricat masinile de pe sose, au pus in pericol vietile oamenilor...
Poate ca presedintele, comtetul sa fie vinovati ca nu s-au preocupat. Dar nici o lege nu permite cuiva sa incalce legislatia pe motiv ca altcineva nu si-a indeplinit sarcinile din fisa postului.
Solutia ce o sugerez acum:
Proprieatrul ce a realizat lucrarea sa discute cu presedintele si sa incerce sa intre in legalitate, adica, impreuna cu conducerrea asociatiei, sa apeleze la specialisti, sa faca proiect de constructie, sa ia avizele si aprobarile de la primarie, sa faca receptia lucrarii realizata in regie proprie, receptie facuta impreuna cu specialisti in constructii care sa verifice daca lucrarea este corect facuta, cu respectarea normelor. Se pot face eventuale imbunatatiri pentru ca lucrarea sa fie sigura. Comisia de receptie poate sa evalueze valoarea lucrarii. Apoi, pe baza tuturor acestor demersuri din care rezulta acte, date adunate la dosar, asociatia de proprietari repartizeaza costul lucrarii pe listele de plata conform GH 1588/2007.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuielile cu reparatia acoperisului AnamariaPMT AnamariaPMT Buna seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc de 4 etaje si de curand am achitat lucrarea pentru reparatia hidroizolatiei aferente apartamentului nostru ... (vezi toată discuția)
Acoperis la bloc ciucuadrian ciucuadrian Va rog frumos luminati-ma si pe mine: - pentru realizarea unui acoperis la bloc, va rog frumos sa-mi spuneti cate semnaturi am nevoie pentru a demara aceasta ... (vezi toată discuția)
Probleme asociatie de proprietari IRLUBUCURESTI IRLUBUCURESTI Buna ziua, vreau sa stiu daca exista o lege prin care locatarii unui bloc sa fie constransi pt a participa la reparatiile scarii. In cazul nostru, este ... (vezi toată discuția)