avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot da in judecata asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot da in judecata asociatia de locatari

Intrucat locuiesc la ultimul etaj, am fosta nevoita sa fac acoperis din tabla cu pod, deoarece nenumaratele reparatii cu carton asfaltat nu au dat randament.
Posibilitatile financiare fiind reduse, lucrarea am executat-o la negru, costul fiind mai mic in comparatie cu preturile firmelor autorizate.
Desi legea spune ca lucrarile de intretinere, modernizare, reparatii la tot ce face partea din propritatea comuna(casa scarii, acoperis subsol), se platesc in cota parte indiviza, nu-mi pot recupera banii de la vecini.


Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2014
elga50, moderator
Da, presedintele poate fi tras la raspundere pentru abuz in serviciu, si am sa va explic si de ce/in ce situatie:

Daca adunarea generala a respins prin vot propunerea de reparatie a terasei/acoperisului, atunci este buna de plata, fara discutie, pentru ca o astfel de atitudine va fi interpretata ca dovada rea-credinta de orice judecator. In acest caz nu se mai poate pune problema obtinerii unei autorizatii, data fiind opozitia votata explicit; proprietarul afectat a luat masurile necesare pentru a-si apara /proteja proprietatea, in conditiile date, respectiv opozitia explicita a asociatiei.

Daca insa presedintele a refuzat sa faca demersurile la care era obligat, de exemplu, daca nu a adus la cunostiinta (a ascuns) comitetului executiv si/sau adunarii generale problema aparuta, atunci a comis in mod clar un abuz in serviciu, fiind indeplinite toate elementele constitutive ale infractiunii, intentia, prejudiciul, etc ! Nu-i gluma.
@cofnibuc, daca toti ar proceda cum a procedat utilizatoarea care a initiat discutia, tara asta s-ar duce de rapa, eu inteleg ca ii ploua in casa, ca cei din asociatie nu au vrut sa se implice, ca sunt delasatori, dar asta NU ii da dreptul sa intervina la partile comune.
Cand a inceput sa pice, sa se umezeasca tavanul, trebuia in urmatoarea secunda sa faca adresa catre asociatie, cu numar de inregistrare si cu termen ferm in care asteapta raspunsul, daca nu reactionau atunci ii actiona in justitie, dar sub nici o forma nu trebuia sa se apuce sa "repare" terasa, iar ce este si mai grav, este ca a facut acest lucru cu firma "neica nimeni" care nu i-a dat factura, chitanta si GARANTIE pentru lucrarea facuta.
Dumneavastra credeti ca din casa se pot scoate bani, iar la explicatii sa treaca dat vecinei de la ap. X pentru ca are ochi frumosi?
In fond, daca ati fi avut contract, dar l-ati pierdut, sau daca ati fi executat lucrarile prin forte proprii, dvs si familia, cum ar fi fost ?

Ar fi fost la fel de grav, are dreptul "sa se joace" pe proprietatea dansei, in apartamentul proprietate poate sa dea foc peretilor daca nu aduce prejudicii altor proprietari!!!
Cu atat mai mult cu cat exista opinii diferite, o actiune in instanta se impune, parerea mea. Ce va decide judecatorul, asta e greu de anticipat.

Pe de-o parte exista un fapt material cert si anume un apartament afectat, deci un prejudiciu material concret, ca doar nu s-ar fi apucat proprietarul sa cheltuie bani aiurea, pentru o inchipuire.

Pe de alta parte exista chichite procedurale de tot felul: lipsa adresei (scrise) catre asociatie, lipsa mai stiu eu carei notificari / sedinte / decizii, etc. Cam şubredă apărare, iaraşi, părerea mea.

Eu zic sa mergeti in instanta, dar numai dupa ce va angajati un avocat adevarat(!), caci situatia este complicata. De asemenea, faceti o sesizare la Parchet impotriva presedintelui asociatiei.

In actiunea civila cereti cheltuieli de judecata, respectiv onorariul avocatului, expertize, etc. plus ceea ce va rezulta din expertiza ca si contravaloare a lucrarilor executate.

Actiunea penala nu are taxe, este dreptul dvs. constitutional !
Eu nu am spus sa nu mearga in instanta, sa nu cheltuie bani cu expertizele, cu avocatul, eu am spus ca trebuie foarte mare atentie, pentru ca este putin (mai mult) vinovata, iar acest lucru se poate intoarce ca un bumerang si dintr-o pierdere (mica, mare, noi nu stim) sa nu se faca mai mare!!
Trebuia luat pe cale legala de la inceput, inclusiv cu schimbarea comitetului, presedintelui, nu trebuia intervenit si dupa aceea gandit, trebuia invers.
Dincolo de aspectele legale, v-as spune ceva din propria experienta de presedinte de asociatie.

Am avut, in ultimul an, doua situatii in care proprietarii mi-au semnalat aparitia unor pete de umezeala/infiltratii de apa in zona conductelor (comune) de alimentare cu apa. In ambele situatii am dat dispozite, imediat, administratorului de bloc si in cateva ore o echipa de instalatori lucra deja la remedierea situatiei. In ambele cazuri a fost vorba de o defectiune la partea comuna a instalatiei, deci costurile au trecut in sarcina asociatiei, inclusiv refacerea zonei de perete afectate.

Nu cred ca am facut o favoare nimanui, nu am asteptat niciun fel de laude, pentru ca am facut exact ceea ce trebuia sa fac. Mi-ar fi crapat obrazul de rusine daca as fi procedat altfel. Ce ar fi trebuit sa fac, sa cer notificare scrisa la care sa raspund in 30 de zile !? Nicidecum.

De aceea, din experienta, eu inclin sa cred ca in cazul supus atentiei noastre, presedintele asociatiei a dat dovada de rea credinta, deci poate fi adus in fata instantei !

Alte discuții în legătură

Cheltuielile cu reparatia acoperisului AnamariaPMT AnamariaPMT Buna seara! Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc de 4 etaje si de curand am achitat lucrarea pentru reparatia hidroizolatiei aferente apartamentului nostru ... (vezi toată discuția)
Acoperis la bloc ciucuadrian ciucuadrian Va rog frumos luminati-ma si pe mine: - pentru realizarea unui acoperis la bloc, va rog frumos sa-mi spuneti cate semnaturi am nevoie pentru a demara aceasta ... (vezi toată discuția)
Probleme asociatie de proprietari IRLUBUCURESTI IRLUBUCURESTI Buna ziua, vreau sa stiu daca exista o lege prin care locatarii unui bloc sa fie constransi pt a participa la reparatiile scarii. In cazul nostru, este ... (vezi toată discuția)