avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire drept de succesiune loc de veci
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire drept de succesiune loc de veci

Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : in urma decesului bunicului meu,care era proprietarul unui loc de veci in Cimitirul Central Bacau,dobandit cu chitanta de la fostul RAGC,tatal meu,fiind unic mostenitor,a mostenit dreptul de concesiune pentru acest loc de veci,prin certificat de mostenitor din data de 22.03.2001. si a achitat taxa succesorala in acelasi an,concesiunea unui loc de veci fiind de 25 de ani. Tatal meu doreste sa instraineze dreptul de concesiune,iar de la Administratia Cimitirelor i se solicita o noua taxa de succesiune[in jur de 1000 Ron!],pentru eliberarea unei asa zise adeverinte de conformitate pentru instrainare !!! Va rog sa-mi spuneti daca este legala aceasta taxa,avand in vedere ca dreptul de succesiune este valabil pana in 2024 ? Va multumesc anticipat si va doresc o zi frumoasa !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:24, 18 Mai 2014
le cam încurcați. bunicul ori a fost proprietar ori concesionar (idem pentru tată)
drept de succesiune nu există.
Bunicul a cumparat acel loc in anul 1961,iar prin legi ulterioare si hotarari ale CL Bacau,au devenit locuri concesionabile. Tatal meu a mostenit,citez din Certificat ''dreptul de concesiune pentru un loc de inhumare in Cimitirul Central Bacau''.
gicu13 a scris:
drept de succesiune nu există.


Sunteti sigur ?

NCC CAPITOLUL III - Moştenitorii legali
SECŢIUNEA a 2-a - Descendenţii defunctului

Art. 975 - Dreptul de moştenire al descendenţilor
(1) Descendenţii sunt copiii defunctului şi urmaşii lor în linie dreaptă la nesfârşit.
(2) Descendenţii defunctului înlătură moştenitorii din celelalte clase şi vin la moştenire în ordinea proximităţii gradului de rudenie. Dispoziţiile art. 964 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
(4) Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume

P.S. "mostenire" si "succesiune" sunt sinonime
Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2014
legalmgm, utilizator
Scuzati-ma,va rog,am gresit la prima formulare,nu era vorba de ''drept de succesiune'' ci de ''mostenire drept de concesiune''!
Solicitati celui care va pretinde taxa (concesionarul) sa va indice temeiul legal al taxei si al cuantumulului ei
Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2014
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

Loc de veci ghencea civil alexandru57 alexandru57 Am o mostenire inca nedezbatuta in urma mortii tatalui si a fratelui meu,care consta in doua locuri de veci in cimitirul ghencea civil.trebuie sa ma prezint ... (vezi toată discuția)
Despre locul de veci din cimitirul municipal chirocili chirocili 1.Prin succesiune sunt proprietara unui loc de veci unde sunt îngropate 2 persoane(părinţii mei). Doresc să ştiu dacă pot fi şi eu îngropată în ... (vezi toată discuția)
Vindere locuri de veci ConstantinCS ConstantinCS Va rog sa-mi spuneti daca este permisa vinderea locurilor de veci si in ce conditii. Am inteles ca anul trecut a aparut un act normativ prin care se ... (vezi toată discuția)