avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... TVA UE
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

TVA UE

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatoarea speta.

Firma X din Germania livreaza materie prima firmei Y din Romania.

Pentru ca firma X aduce materia prima din China si mai apoi o livreaza catre Romania, una dintre livrari s-a intarziat foarte mult.
Firma Y din Romania a solicitat o livrare urgenta cu UPS direct din China catre Romania a unei cantitati mai mici din materia prima respectiva.
Materia prima a sosit cu UPS si firma din Romania a platit taxe vamale si TVA in vama.
Factura pentru aceasta materie prima a fost facuta tot din Germania de catre firma X, care este UE.

Cum se inregistreaza in contabilitate si daca este ok acest lucru?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 12:30, 18 Iunie 2014
S-a mai discutat aceasta problema aici pe forum.
Parerile sunt impartite.
Din punctul meu de vedere, importul trebuia facut de firma nemteasca, platea tva si l recupera prin decl 318/319 ( parca ).
Ref la taxe vamale, nu e problema cine le-a platit, sunt deductibile si intra in pretul marfurilor.
Eu unul ca sa evit eventualele probleme as inregistra tva ul ca o cheltuiala( nu as deduce acel tva)= l-as integra in pretul marfurilor.
In orice caz, cheltuiala e legala si deductibila. Problema este cu TVA ul...
Multumesc frumos! Si in acest caz eu fac taxare inversa ca la orice factura UE, nu?
V-am mai zis parerile sunt impartite deoarece nu exista prevederi clare in CF la acest aspect.
Puteti face taxare inversa dar eu as trece acel tva pe cheltuiala direct.
Acum declaratia dvs de tva - vies trebuie sa coincida cu a nemtilor. Intrebati-i daca ei declara. Daca da, puteti face taxare inversa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare intracomunitara fara transport psilvie psilvie Buna ziua, Firma din RO platitor de TVA, achizitioneaza de la furnizor german (cu cod TVA valabil) produse care sunt livrate direct in Italia, factura va fi ... (vezi toată discuția)
Tva prestari servicii pentru bun imobil mihaelacn mihaelacn O firma din Romania (X) incheie contract cu o firma (Y)dintr-un stat membru UE, pentru realizarea unor lucrari de constructii, pe o perioada de maxim 6 luni. ... (vezi toată discuția)
Refacturare tva din ue ronaldinia21 ronaldinia21 Societatea x cu activitate transporturi rutiere de marfuri presteaza servicii de transport in ue si in romania. firma x alimenteaza cu carburant pe baza de ... (vezi toată discuția)