Buna ziua,
Ma confrunt cu o situatie mai delicata in legatura cu un angajat proaspat casatorit care doreste sa isi ia 1 an CCC. Va expun mai jos, punctual, nelamuririle, cu rugamintea de a-mi indica si niste articole din lege pe care sa i le mentionez.
1. Acum o luna si-a luat concediu de odihna si a plecat in vacanta in strainatate. In aceasta vacanta s-a casatorit (ambii soti sunt cetateni romani cu domiciliul in Romania). Zilele trecute ne-a informat ca vrea 5 zile libere pentru casatorie.
Daca a trecut deja aproape o luna de la casatorie si el s-a casatorit in timpul concediului de odihna se mai pot acorda cele 5 zile libere care se dau prin lege pentru casatoria salariatului?
2. Sotia lui urmeaza sa nasca peste 4 luni si el ne-a anuntat ca vrea sa intre in concediu de crestere copil.
Pe langa acest concediu CC, are dreptul si la cele 15 zile lucratoare care se acorda la nasterea copilului (5 + 10 pe baza certificatului de puericultura)?
3. Sotia lui nu lucreaza si nici nu are indemnizatie de somaj.
In aceste conditii el poate sa isi ia concediu de crestere copil?
1.Zilele libere se pot acorda numai daca sunt prevazute in contractul de munca,contractul colectiv de munca la nivel de unitate,regulament intern.
2.Cele 5 zile cu ocazia nasterii copilului se acorda cf. concediul paternal de 5 zile lucrătoare (potrivit Legii nr. 210 din 31 decembrie 1999).
Cele 10 zile se acorda pe baza cererii salariatului,certificat nastere si certificat (sau atestat) eliberat de medicul de familie de absolvire a cursului de puericultura.
3.Daca a obtinut venituri impozabile in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului poate opta sotul pt.CCC 1 sau 2 ani.
Codul muncii
Art. 152
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
15 zile lucratoare de concediu paternal se acorda numai daca tatal a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura.
In cazul in care mama nu indelineste conditiile pentru acordarea concediului de maternitate, atunci tatal poate intra imediat in CCC dupa nasterea copilului.
art.15 din OUG nr.111/2010:
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)–c).
....