avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Situatie sef - angajat (marire asigurare in urma unui ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Situatie sef - angajat (marire asigurare in urma unui accident). Cum se procedeaza corect si legal?

Buna. Imi cer scuze pentru deranjul survenit in urma acestui post, insa am nevoie de ajutorul dvs. Va dau urmatorul caz: Sofer angajat, provoaca o dauna minora unei masini participante in trafic. In urma acestei daune, masina firmei (cea cu care soferul angajat a provocat dauna) ofera masinii avariate asigurarea. Acum intrebarea mea este urmatoarea: CINE TREBUIE SA PLATEASCA MARIREA DE ASIGURARE, SOFERUL (care a provocat dauna) SAU ANGAJATORUL?

P.S.: In opinia mea, angajatorul trebuie sa aiba in vedere astfel de evenimente neplacute si sa isi asume platirea asigurarii. Mi se pare incorect ca soferul sa plateasca sefului asigurarea... Acum, doresc parerea voastra, a celor care cunoasteti domeniul.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 22 Mai 2014
1. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

2. Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.

3. Marirea cuantumului asigurarii o plateste angajatorul , care se poate indrepta apoi impotriva salariatului vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele din Codul Muncii.
Multumesc pentru raspuns.
Pai si accidentul nu se incadreaza in riscul normal al serviciului? Ca doar n-a fost intentionat...
predadan79 a scris:

Pai si accidentul nu se incadreaza in riscul normal al serviciului? Ca doar n-a fost intentionat...

Exact asa cred si eu... Mie personal mi se pare absurd ca eu (angajat) sa platesc asigurarea, atat timp cat am un sef care imi pune la dispozitie masina si face de pe urma mea o gramada de bani.
Noţiunea de risc al serviciului [la care se referă expres art. 254 alin. (2) C.muncii] priveşte efectele păgubitoare ale unor factori inerenţi procesului muncii, care, atunci când se înscriu în sfera normalului, transferă riscul, adică incidenţa acestor efecte, asupra patrimoniului angajatorului.

Nu se poate vorbi de risc normal al serviciului în cazul unui accident de circulaţie produs din culpa salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatului ionnic ionnic firma din Olanda poate obliga soferul sa plateasca reparatiile unei remorci,,daca aceasta are asigurare?Sotul meu lucreaza la o firma cu sediul in olanda,cu ... (vezi toată discuția)
Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)
Garantie oprita la salariu ioanadoljenco ioanadoljenco Buna seara, in cadrul unei firme de distributie, seful intentioneaza sa opreasca garantie din salariu soferilor pt ai responsabiliza sa fie mai atenti cu ... (vezi toată discuția)