avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Trebuie sa platesc impozit/taxe pe venitul obtinut in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Trebuie sa platesc impozit/taxe pe venitul obtinut in strainatate sau nu ?

Ziua buna tuturor.

Pentru ca nu am reusit sa gasesc singur un raspuns clar la aceasta intrebare (cea din titlu) in urma lecturii multor surse, incerc pe forumul acesta.

Situatia mea este urmatoarea:
- sunt inginer mecanic si lucrez intr-o tara araba, pentru o companie din industria petroliera.
- lucrez pentru compania araba prin intermediul unei agentii de recrutare din Scotia care are filiala si aici in Arabia (termen generic). Agentia scotiana nu are nicio legatura cu Romania (sediu, filiala, reprezentant, etc)
- eu nu sunt angajat al agentiei de recrutare ci am contract de prestare servicii pentru ei (modelul tipic pentru agentiile de recrutare)
- nu am PFA sau firma si nici vreo autorizatie prin "intermediul" careia imi desfasor activitatea, ci doar calificarea mea de inginer
- conditiile care mi-au fost impuse prin contract sunt, practic, cele pentru activitati dependente. Am perioada de lucru exact determinata, punct de lucru fix si obligatoriu la sediul companiei arabe, programul zilnic si saptamanal precizat clar si obligatoriu, folosesc exclusiv tehnica de lucru (la birou) pusa de ei la dispozitie, trebuie sa urmez regulile de disciplina interna ale companiei arabe, etc.
- lucrez in Arabia 10 luni pe an (nu stiu daca are vreo importanta)
- aici nu platesc impozit, asta este politica fiscala a tarii. Nu imi retine impozit nici agentia de recrutare pentru ca nu sunt cetatean britanic si nu lucrez in Europa.
- in lista cu profesii liberale (am gasit ceva pe internet) meseria de inginer mecanic si industria petroliera nu sunt specificate, nici macar ca exemple.

Avand in vedere aceste detalii, rog pe cei care stiu sa imi spuna daca trebuie sa declar ceva la fiscul din tara si daca trebuia sa platesc impozit/taxe.

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
dragoicostin, utilizator
Cel mai recent răspuns: dragoicostin , utilizator 14:47, 20 Mai 2014
Buna ziua!
Veniturile din activități dependente desfăşurate în străinătate şi plătite de un
angajator nerezident nu sunt impozabile în România, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003
privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, nu se declară şi nu fac obiectul
creditului fiscal extern. (3.3-instructiuni de completare a declaratiei 201 -"Declarație
privind veniturile realizate din străinătate").
Mai depinde cum interpreteaza si anaf-ul din localitatea dvs. :)
Ultima modificare: Marți, 20 Mai 2014
Elis Ismail, Contabil
Multumesc pentru raspuns. Cred ca incep sa inteleg cate ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit TUDORICA56 TUDORICA56 Buna ziua, lucrez in Arabia Saudita cu contract de munca,.In aceasta tara nu se plateste impozit pe salariu(salariul este net).Vreau sa stiu daca in Romania ... (vezi toată discuția)
Titlul subiectului: impozitare venituri salariale realizate in strainatate G.Brad G.Brad Va rog sa-mi explicati cum se impoziteaza veniturile salariale realizate din strainatate in urmatoarele conditii: - SALARIAT: Persoana fizica de cetatenie ... (vezi toată discuția)
Taxe pt. contract de munca din marea britanie cu prestarea activitatii pe mare VladLazar VladLazar Buna ziua! In aceasta vara mi-am schimbat locul de munca. Am fost angajat de o agentie de recrutare cu un contract de munca pentru marinari inregistrat in ... (vezi toată discuția)