avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract semnat de o persoana care nu are aceasta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract semnat de o persoana care nu are aceasta calitate?

Buna ziua.
Intreprinderea individuala este pe numele sotului, insa sotia lui a semnat contractul de inchiriere, fara a avea o imputernicire, fapt constatat ulterior.
Acest contract poate fi considerat nul absolut in acest moment, si in consecinta chiriasul ar ocupa spatiul in mod abuziv?
Daca ar aduce o imputernicire prin care se deleaga sotia pentru semnarea acestuia, ar fi in regula, o imputernicire simpla, nici contractul nefiind autentificat la notar?
Mai mentionez faptul ca aceasta intreprindere individuala e rau platnica, chiriasul fiind un om foarte dificil de aceea am merge pe prima varianta.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gillu , utilizator 14:43, 20 Mai 2014
Buna ziua,
Unu. Daca chiriasul este rau platnic il dati afara pentru acest motiv. Artificiile de genul "sotia a semnat contractul de inchiriere in locul lui ... nu cumva putem sa zicem ca n-am semnat nici un contract?" raman doar atat: artificii.
Doi. Mandatul nu trebuie sa fie scris, poate fi si verbal (art. 314 si art. 2013 din Noul Cod civl) iar faptul ca la semnarea contractului n-ati avut nici o problema sa-l semnati cu sotia iar sotul a a executat contractul sunt toate dovezi clare ale mandatului.

Art. alin. 1 2013 Cod civ.
Contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală. Acceptarea mandatului poate rezulta şi din executarea sa de către mandatar.

Trei. Asadar, mergeti pe varianta sigura si fara artificii: daca nu plateste la timp reziliati contractul si evacuati-l.
Buna ziua!
Din cele expuse de dumneavoastra inteleg ca in contractul de inchiriere sunt trecute datele intreprinderii individuale dar ca reprezentant figureaza sotia titularului respectivei intreprinderi, corect?
Se poate prezuma ca sotia a avut mandat in acest sens din partea sotului.
Avand in vedere ca forma autentica a contractului de inchiriere nu este ceruta ad validitatem, nici mandatul nu trebuie sa imbrace forma autentica pentru a fi valabil.
Daca doriti sa scapati de acest locatar mie mi se pare mai simplu sa le notificati rezilierea contractului tocmai pe temeiul intarzierilor repetate la plata, avand ca temei juridic prevederile art 1551 din Noul Cod Civil:
"Art. 1551: Reducerea prestaţiilor
(1)Creditorul nu are dreptul la rezoluţiune atunci când neexecutarea este de mică însemnătate. În cazul contractelor cu executare succesivă, creditorul are dreptul la reziliere, chiar dacă neexecutarea este de mică însemnătate, însă are un caracter repetat. Orice stipulaţie contrară este considerată nescrisă.
(2)El are însă dreptul la reducerea proporţională a prestaţiei sale dacă, după împrejurări, aceasta este posibilă.
(3)Dacă reducerea prestaţiilor nu poate avea loc, creditorul nu are dreptul decât la daune-interese."

Spor si voie buna!
Va multumesc pt raspunsuri, referitor la art 1551 alin 2, credeti ca daca ii sistam utilitatile pe care noi i le asiguram si apoi i le refacturam chiriasului distinct de chirie, ne incadram la acest art. sau e un abuz.....dupa aceea vine cu texte de genul ca i se strica marfa in valoare de.....etc etc. am deviat discutia. multumesc:)
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract orange paula38 paula38 Buna ziua,problema mea este urmatoarea in luna iulie 2017 am incheiat un contract orange pentru serviciu de internet,aveam nevoie de internet pentru camerele ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere spatiu monii23 monii23 Buna ziua Ce act trebe emis cand se rezilieaza un contract de inchiriere? (vezi toată discuția)
Contract inchiriere prin imputernicit opa81 opa81 Buna ziua, am o nelamurire legata de semnarea unui contract de inchiriere a unui imobil intre o persoana juridica si o persoana fizica. Proprietarii ... (vezi toată discuția)