avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Varsta pana la care se acorda pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Varsta pana la care se acorda pensia alimentara

Buna ziua,

As dori sa va intreb,daca exista o prevedere clara privind varsta pana la care se acorda pensia alimentara .De curind fiul meu a implinit 18 ani,insa isi continua studiile.In urma unui proces ,s-a hotarit ca trebuie sa platesc aceasta pensie pana la varsta de 26 de ani ,in cazul in care studiile fiului meu se prelungesc.Eu stiam de 24 de ani?

Multumesc.
Dvs ati decis sa va implicati financiar , prin aceasta pensie privata , din punctul meu de vedere , aceasta nu are nici u inraurire asupra pensiei de intretinere, care va fi mentinuta pana la 26 de ani , (de la 18 ani daca majorul , avand calitate procesuala activa se adreseaza instantei )
Pana acum am platit mai mult decat aveam impus prin hotarare. Am de gand sa fac acelasi lucru si in viitor. Nu stiu ce se va intampla maine dar peste 17 ani. Vroiam doar ca idee sa stiu in cazul in care se intampla ceva, o criza financiara prelungita :) , ma recasatoresc si poate un alt copil, iar puterea finaciara o ia "in jos", intrevalul 18-26 ani daca poate fi acoperit de o pensie privata de studii pe care o platesc inca de la varsta de 6 luni a copilului. Dupa 18 ani este vb tot de pensie alimentara? Sau este pensie pentru studii?
Pensia se acorda in functie de nevoile celui care o primeste si posibilitatile celui care o plateste. N-am pus ghilimele ca nu m-am uitat in codul familiei sa citez exact. :D
Prin urmare - noi acum vorbim de "drobul de sare" :) - daca la acel moment, pensia de studii ii va acoperi toate "nevoile", iar dvs. veti mai avea vreo 3-5 copii cu noua nevasta si sunteti in prag de colaps financiar (adica n-aveti posibilitati), atunci nu veti mai plati nimic.
De acord.
In plus, pensia asta nu se cheama nici macar alimentara, ci pensie de intretinere. ea se adreseaza oricaror nevoi de intretinere ale copilului minor ori major: formare profesionala, alimente, haine, chirie, taxe scolare, tabere etc.

Daca dupa 18 ani acel venit ii ajunge copilului pentru a-si continua studiile fara a munci, atunci nu mai datorati pensie. Daca insa ea nu-i acpopera nevoile, dv. si/sau mama va trebui sa contribuiti.
Ati mentionat de o eventuala nastere al unui alt copil , ei bine , legiuitorul permite sa introduceti o actiune privind miscorarea pensiei de intretinere , intrucat si acest copil are propriile nevoi financiare care trebuie satisfacute.

Iar instanta , verificand situatia de fapt , se va pronunta in consecinta asupra plafonului pensiei de intretinere , care , spre exemplu pt 2 copii atinge 1/3 din veniturile ce au caracter de continuitate ale dvs !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.as dori sa stiu daca am platit pensie alimentara copilului ... Busuioc costel Busuioc costel Buna ziua.As dori sa stiu daca am platit pensie alimentara copilului meu pana la varsta de 18 ani si el mai are un an de scoala mai sunt obligat legal sai ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere copil major  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Fiul meu are 19 ani si anul acesta da bacalaureatul.Daca ia bac-ul si merge mai departe la o facultate voi continua sa-i platesc pensie de intretinere pana la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara astoret99 astoret99 Buna ziua, am divortat de sotul meu in anul 2004. In hotararea de divort scrie ca pensia alimentara trebuie sa o plateasca pana la majorat, dar fata mea face ... (vezi toată discuția)