avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... se poate ataca succesiunea daca s-a renuntat la ea, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

se poate ataca succesiunea daca s-a renuntat la ea, aparand un al treilea mostenitor?

Acum 2 ani sotul meu a decedat subit. Dupa un an de la moartea sa, am fost citata la un proces intentat cum ca s-ar alfa un copildintr-o relatie extraconjugala a sotului. Zilele acestea s-a dat sentinta: Copilul a fost trecut pe numele sotului. Dupa moartea sotului am facut succesiunea cu cele 2 fete ale mele. Atunci fetele au renuntat in favoarea mea. As dori sa stiu daca fetele mele pot ataca succesiunea , intervenind cel de-al treilea mostenitor. Va multumesc! Natalia Guja
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:04, 7 Mai 2009
datorita situatiei nou aparute, succesiunea se poate ataca, dar nu aveti certitudinea solutiei favorabile dumneavoastra..;)
Va multumesc!
Cu siguranta reprezentantul legal al copilului va intenta actiune de anulare certificat de mostenitor. cum fetele dumneavoastra nu mai au calitatea de mostenitor ,pot sa faca cerere de interventie in nume propriu in acest caz. Si astfel isi apara dreptul lor de mostenitor.
In principiu, renuntarea la mostenire e un act irevocabil.

Retractarea renuntarii se poate face numai in termenul de prescpritie a dreptului de optiune succesorala si numai daca succesiunea nu a fost acceptata intre timp de alt mostenitor. (ca sa nu avem de a face cu o mostenire vacanta)

Chiar daca in noile conditii s-ar justifica retractarea renuntarii de catre fetele dvs astfel incat sa se reduca cota noului mostenitor nu prea vad sa fie posibil. Eredele care a renuntat este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor.
De fapt, ce este?
O renuntare in favorem? care e tot una cu o acceptare
Sau o renuntare (pur si simplu)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu titlul de proprietate deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)