avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract standard, preformulat bazat pe o Conventie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract standard, preformulat bazat pe o Conventie inatacabila

Am solicitat in justitie modificarea unei Conventia de finantare ANL/BCR, semnata de aceste institutii in 2003, pentru a fi adusa la zi, adica sa tina cont de evolutia lucrarilor de construire pentru care a fost conceputa.
Contractul de credit ipotecar acordat de BCR a fost conceput si se bazeaza pe aceasta conventie. Deci contractul de creditare in cf. cu Legea 193/2000 - a clauzelor abuzive - este un contract standard, preformulat. In consecinta am solicitat modificarea atit a Conventiei cit si a contactului, acesta continind clauze abuzive, mai precis a fost impus fara posibilitatea de negociere.

In intimpinare, atit ANL cit si BCR, au ripostat ca nu sint parte a Conventiei si deci nu pot cere modificarea ei ( se invoca exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantului). Acest lucru e adevarat dar eu suport consecintele, contractul de credit se bazeaza pe acesta Conventie: in adresele anterioare catre mine ambele institutii invoca Conventia (care s-ar opune modidficarii contractului). Acum, in justitie, cind cer modificarea Conventiei si apoi a contractului mi se spune ca nu am voie sa cer acest lucru. E corect sa suport consecintele si sa nu am voie sa cer modificarea cadrului (Conventia) care reglemeteaza Contractul de creditare?

Va rog frumos, ce argument juridic as putea folosi pentru a iesi din acesta situatie juridica pe care intuitiv o consider abuziva, adica sa pot solicita in mod legal modificarea conventiei?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2014
hot_oliviu, utilizator
Cel mai recent răspuns: hot_oliviu , utilizator 21:06, 21 Mai 2014
Doar anularea clauzelor abuzive este posibila.
Nu se poate modifica contractul de instanta.
Va multumesc pentru raspuns.

Clauza abuziva din Contractul de credit este un articol care copiaza citeva prevederi din Conventie. Modificarea/anularea acestora presupune modificarea Conventiei. Insa ANL si BCR riposteaza ca nu pot sa atac Conventia pentru ca nu sint parte, nu am calitate procesuala activa. Intrebarea este: cum pot sa ies din aceasta situatie?
Deppinde care e interesul dv. Pentru ca aceasta capacitate e in stransa legatura cu interesul reclamantului.
Inteleg ca va pagubeste acest contract/conventie, dar nu sunteti parte in el. Cum?
Poate nu ati solicitat ce trebuie, nu stiu.
Poate nu am fost clar: sint doua lucruri diferite. O Conventie ANL/BCR, la care nu am fost parte, si un Contract de credit BCR/subsemnatul. Un articol din Contract rezuma prevederi ale Conventiei. Deci in mod indirect Conventia ma afecteaza (ca tert).

Mi se pare abuziv ce revendica ei: fac o Conventie care ma afecteaza si apoi imi refuza calitatea procesuala! In intimpinarea au invocat exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantului. Daca se admite exceptia se anuleaza actiunea. Ma gindesc sa fac un pas inapoi si sa reformulez actiunea, sa solicit numai modificarea Contractului de credit. Aceasta va trimite implicit si la Conventie. Nu stiu ce sa fac, ce versiune sa adopt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa calitatii procesuale active lolo0112 lolo0112 cand poate fi invocata exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului? este conditionata de primul termen, sau se poate invoca oricand in cursul ... (vezi toată discuția)
Cum se poate castiga un proces cu banca ContSters123067 ContSters123067 NVT, profesor de istorie, a actionat in judecata banca la care avea un credit pe motiv dobanda a fost marita discretinar, invocandu-se conditiile pietei. ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii procesuale active-sau pasive? respectiv brd...in executare silita dyxandra dyxandra Buna ziua, Sunt in proces de Contestare executare silita cu ][, respectiv ][, care spune ca a cesionat creditul meu de la ][, dar fara acordul meu sau fara ca ... (vezi toată discuția)