avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani

Buna ziua,


As dori sa obtin mai multe informatii cu privire la urmatoarea situatie: sunt angajata in cadrul unei companii a avand contract pe perioada determinata, din 13.05.2008 pana 13.09.2009. Sunt insarcinata in 4 luni si 7 saptamani, urmand sa nasc la inceputul lunii octombrie.
Angajatorul a fost instiintat in scris asupara conditiei mele. Nu am avut probleme din acest punct de vedere.
Ceea ce doresc sa stiu este in ce masura pot beneficia de concediu postnatal (intrucat eu nu mai sunt angajata la acea data). Din cate am inteles de pe diverse forum-uri - acum exista concediu de sarcina ce este divizat de catre medic inainte de nastere si dupa, in functie de conditiile medicale impuse de sarcina. Termenul pentru concediu prenatal este de 7 luni si 10 zile?. Daca nu pot bebeficia de concediu dupa nastere in ce masura il pot lua inainte si anume sa fiu in concediu, spre exemplu de la 5 luni si ceva??!!
In ceea ce priveste perioada de 2 ani pentru ingrijire copil, doresc sa stiu daca pot beneficia de ea si ce acte si unde trebuiesc depuse ( reamintesc faptul ca atunci nu voi mai fi angajata si deci presupun ca demersurile pe care le-ar fi facut un angajator in acest sens, vor trebui facute de catre mine sau sotul meu).
Va multumesc.
Concediul medical trebuie sa fie de 126 zile. Legea spune ca trebuie divizat 63 zile inaite de nastere si 63 zile dupa nastere, dar in functie de conditiile medicale aceste zile pot fi impartite si altfel singura conditie obligatorie fiind ca concediul postnatal sa fie de 42 zile.
Pentru a beneficia de perioada de 2 ani trebuie sa aveti stagiu de cotizare 12 luni inainte de nasterea copilului.
Referitor la documetele care trebuie depuse pentru ingrijire copil:
cerere/declaraţie pe proprie răspundere (model tip);
copie act de identitate solicitant;
copie certificat de naştere al copilului nou-născut;
certificatul de persoană cu handicap al copilului - unde este cazul;
adeverinţă completată de angajator (model anexa 4);
adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte veniturile realizate timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului (model anexă);
adeverinţă privind stagiul de cotizare, eliberată de Casa Judeţeană de Pensii;
fişa fiscală pentru lunile din ultimul an anterior datei naşterii copilului;
copie cerere acordare concediu creştere copil, aprobată şi înregistrată la angajator;
livretul de familie sau certificatul de căsătorie al ambilor soţi
declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că celălalt părinte nu beneficiază deja de indemnizaţia pentru creşterea copilului;
declaraţie pe propria răspundere care să ateste faptul că beneficiarul se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului şi că acesta nu este încredinţat sau dat în plasament familial;
hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
alte acte, necesare după caz, pentru stabilirea acestor drepturi;
dosar incopciat
Sper ca v-am putut ajuta
trebuie sa va asigurati ca la data expirarii contractului, acesta va fi prelungit, altfel va poneniti ca nu mai sunteti angajata si nu mai puteti beneficia de CIC.Dupa expirarea CIM, angajatorul nu mai este obligat sa va prelungeasca CIM chiar daca sunteti insarcinata...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere al copilului si risc maternal de alaptare gygabi2001 gygabi2001 Buna ziua. Dupa cele 126 zile de concediu pre si postnatal as lua cele 120 pentru risc maternal de alaptare, fiind medic si nu exista spatiu separat pentru ... (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului - demersuri + durata postnatal sorina_a_b sorina_a_b As dori sa stiu ce demersuri sunt necesare in vederea acodarii concediului si a indemnizatiei de crestere a copilului. O alta nelamurire se refera ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru crestere copil noa.brigi noa.brigi Va rog sa-mi spuneti ce acte si in ce termen trebuiesc depuse acestea pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere a copilului, dupa expirarea concediului ... (vezi toată discuția)