Sunt doi frați. Unul dintre ei trăiește cu părinții, celălalt frate de foarte mulți ani trăiește într-o altă locație, tot în localitatea unde trăiește primul dintre frați. Cei doi frați nu țin legătura, primul neștiind adresa celuilalt.
Părinții decedează, primul frate vrea să dezbată succesiunea. Neștiind adresa fratelui său, pune un anunț într-un ziar local, anunț în care își cheamă fratele la dezbaterea succesiunii. Al doilea frate nu participă la dezbaterea succesiunii, primul fiind declarat moștenitor.
Dacă fratele care nu a participat la dezbaterea succesiunii, ulterior află că succesiunea fusese dezbătută, își poate ataca în instanță fratele declarat moștenitor ? În cazul în care are loc un proces, ce se poate întâmpla ? Fratele moștenitor trebuie să dezbată iar succesiunea ?
Avand in vedere ca al doilea frate locuieste in aceeasi localitate, acest lucru fiind stiut de primul dintre frati, cum adica acesta nu cunoaste adresa fratelui?
In termen de 1 an de la deces (6 luni, daca a decedat inainte de 1 oct. 2011) aveti un termen de optiune succesorala, în care succesibilii trebuie sa accepte sau sa refuze mostenire.
Ca atare, daca fratele nu a avut cunostinta de deschiderea succesiunii (moartea parintilor), termenul de acceptare a mostenirii nu curge pt. acesta.
E putin probabil sa anticipam ce s-ar putea intampla cand va afla fratele.
Are dreptul sa ceara anularea certificatului de mostenitor, evident poate solicita si obtine partajul judiciar. Toate acestea ar putea avea loc, doar in situatia in care se vor administra probe convingatoare pentru instanta.
Data decesului parintilor e data de la care incepe curgerea termenului de prescriptie pt acceptarea succesiunii. Fiind vb de rude de grad 1, rude intre care ar trebui sa exista stransa legatura in timpul vietii si mai ales ca locuiau in aceeasi localitate, ar fi trebuit sa cunoasca faptul ca parintii au decedat, asa ca e socotit strain de succesiune.
Si daca se va adresa instantei cu cerere de repunere in termen va trebui sa dovedeasca ca a fost impiedicat d din cauze temeinic justificate sa-si manifeste in termen dreptul de optiune succesorala.
Dvs nu ati ascuns faptul ca aveti un frate cand ati dezbatut succesiunea, nu ati ascuns faptul ca parintii au decedat, la-ti invitat la dezbaterea succesiunii.. nu cred sa se recunoasca in instanta calitatea de mostenitor al fratelui.