avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reexaminare cerere ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Reexaminare cerere ajutor public judiciar

Buna ziua!

Ma mai ajutati si pe mine cu o informatie? :)

In cazul unei cereri de ajutor public judiciar in care am solicitat scutirea de la plata taxei de timbru, cerere care a fost admisa prin reducerea taxei la 50%, se poate face cerere de rexaminare in conditiile in care de la momentul depunerii cererii initiale si pana la pronuntare au intervenit probleme medicale (chirurgicale) care pun reclamantul in impas financiar?

Prin aceasta eventuala cerere de reexaminare pot solicita si scutirea de la taxa pentru o eventuala expertiza topo sau astept s avad daca aceasta proba este acceptata si dispusa de instanta si atunci solicit scutirea?
Cel mai recent răspuns: Constantin-Sinel MARIN , Consilier juridic 14:24, 26 Mai 2014
Cum motivele medicale nu pot modifica cuantumul total obținut prin muncă ori alte activități declarate inițial, cel mai oportun ar fi solicitarea unei eșalonări de plată, cerere adresată direct și nu sub forma unei reexaminări.
M-am gandit la reexaminare pentru ca a aparut partea de spitalizare (operatie, tratament ulterior externarii) lucru care modifica cuantumul cheltuielilor ceea ce ar pune perosana in imposibilitate de a-si reintregi sanatatea (tratamentele de acasa nefiind gratuite - nici cele din spitale nu sunt....) sau de a continua/incepe actiunea in justitie.
Nu puteti face cerere de reexaminare peste termenul prevazut de lege, o astfel de cerere urmand a fi respinsa ca tardiv introdusa.

Puteti formula o noua cerere de ajutor, de aceasta data sub forma scutirii de la plata onorariului de expert, daca indepliniti conditiile prevazute de lege in acest sens.
gerberga a scris:

Nu puteti face cerere de reexaminare peste termenul prevazut de lege, o astfel de cerere urmand a fi respinsa ca tardiv introdusa.

Puteti formula o noua cerere de ajutor, de aceasta data sub forma scutirii de la plata onorariului de expert, daca indepliniti conditiile prevazute de lege in acest sens.

Ca raspuns:
- nu este vorba de niciun act procedural facut peste termen, spitalizarea aparand inainte d eprimirea comunicarii prin care taxa de timbru este redusa
- analizand prevederile NCPC si art 39 al OUG 80/2013, rezulta ca reclamantul are acest drept, sa solicite instantei reexaminarea taxei de timbru. OUG vorbeste depre cerere de reexaminare a taxei d etimbru stabilita de instanta (chiar si reducerea de ex cu 50%), iar NCPC vorbeste despre cazul in care nu este redusa deloc taxa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de reexaminare taxa timbru ContSters374427 ContSters374427 Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti daca o cerere de reexaminare taxa timbru poate fi stagnata sau prorogata legal, timp de 3 ani, adica sa nu i se dea un ... (vezi toată discuția)
Judecata Ionut 81 Ionut 81 Bunaziua am si eu un proces undema judec cu civeva pentru niste bani ,in acest dosar trebuie sa platesc taxa de timbru judicir de 2990 lei nu am de unde sa o ... (vezi toată discuția)