avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu intermediarul si cumparatorul (vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu intermediarul si cumparatorul (vanzare imobiliara)

Buna ziua,

In speranta ca ma voi lamuri cu ajutorul dumneavoastra va prezint un caz.

Pe data de 25 aprilie 2008, impreuna cu mai multi mosternitori, ne-am hotarat sa vindem un teren. Cumparatorul nu a tinut pentru un ante-contract de vanzare-cumparate, el fiind un intermediar si astfel am facut o procura notariala, in urma careia noi am primit banii stabiliti, prin care l-am investit sa vanda terenul unei societati, sa faca documentatia necesara, etc.

Pe data de 16 iulie 2008, persoana mandatata de noi sa vanda acel teren, a facut un ante-contract cu acea societate, ante-contract cu urmatoarele clauze:

"Subscrisa S.C. ... S.R.L. .... declara ca in situatia in care va refuza incheierea contractului de vanzare-cumparare privind terenul descirs in cuprinsul prezentului act, consimte de piarda intreaga suma ce a achitat-o azi, data incheierii prezentului antecontract.
Totodata, societatea cumparatoare promitenta, prin mandatarul sau, se obliga sa intreprinda toate demersurile necesare pentru pregatirea si obtinerea documentatiei in vederea instrainarii terenului de mai sus si anume sa suporte integral toate cheltuielile privind obtinerea, ridicarea si elaborarea schitelor plan inscrise cu numar cadastral, inregistrarea terenului in rolul fiscal, intabularea ..... (toate cele).
In cazul refuzului de perfectare a actului de vanzare-cumparare de catre vanzatorii promitenti, noi, partile contractate, suntem de acord ca acestia sa restituie catre socitatea noastra cumparatoare promitenta triplul pretului primit.

Noi partile contractante, ne obligam sa incheiem si sa semnam contractul de vanzare-cumparare in forma autentica la .... in termen de maxim 1(un) an de zile de la data semnarii prezentului inscris"

OK. Acestea fiind spuse, va prezint nelamurirea mea. Persoana careia noi, vanzatorii, i-am dat procura sa vanda terenul nu mai lucreaza in societatea respectiva si nici nu doreste din cate am inteles sa-i ajute sa faca aceasta tranzactie (ea avand procura si nu societatea pentru a pregati actele pentru vanzare). Acum, societatea ne cere o alta serie de procuri pentru a continua documentatia cu amenintarea trimiterii in judecata daca refuzam, desi noi nu am discutat niciodata pana acum 4-5 zile.

Daca noi refuzam sa dam acea procura si trece termenul de 16 iulie 2009 (acel an) ce se intampla?


Va multumesc anticipat,
Adrian
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
adivro2, utilizator
Cel mai recent răspuns: adivro2 , utilizator 19:37, 6 Mai 2009
Avand in vedere ca ati mandatat pe cineva cu pregatirea si inchierea contractului de vanzare-cumparare si atata timp cat acest mandat nu a fost revocat puteti sa-l dati in judecata pe mandatat si sa-,l obligati sa-si execute mandatul sub sanctiunea de daune cominatorii.
irinamayer a scris:

Avand in vedere ca ati mandatat pe cineva cu pregatirea si inchierea contractului de vanzare-cumparare si atata timp cat acest mandat nu a fost revocat puteti sa-l dati in judecata pe mandatat si sa-,l obligati sa-si execute mandatul sub sanctiunea de daune cominatorii.


Ce am inteles eu de la reprezentatul acelei societati este ca ei nu pot pregati toate actele fara o noua procura, de data asta pentru alta persoana reprezentand firma.

Desigur, mostenitorii fiind din zone diferite si mai ales batrani, inseamna sa se deplaseze de la Pitesti, Iasi catre Constanta doar pentru a semna o noua procura pentru ca persoana careia i-am dat noi procura s-a certat cu patronul si nu doreste sa-l ajute. Deranj/deplasare ce din punctul meu de vedere ar trebui suportat de catre societate. Nicaieri in vreo procura/ante-contract nu scrie ca trebuie sa-i eliberez n procuri si ca mostenitorii (90% >60 ani) sa se deplaseze de fiecare data cand doreste firma o noua procura.

Acum, daca de exemplu noi nu dam aceasta noua procura firmei iar ei nu pot termina la timp documentatia pentru actul final .. ce se intampla? Se considera ca am refuzat noi si trebuie sa platim de 3 ori pretul? Sau se considera ca promitentii cumparatori nu si-au respectat obligatia de a pregati actele finale si pierd avansul platit?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract v-c, vandut?!! acremene acremene Buna in vedere achizitionari a unui apartament in faza de proiect, am incheiat un antecontact de vanzare cumpare prin mandatar de la persona fizica X, trecem ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare cumparare din 2008 nefinalizata pina la data actuala COMAN IULIAN COMAN IULIAN Buna ziua, Am o promisiune bilaterala de vanzare cumparare din 2008 a unui teren extravilan facuta de tatal meu care a decedat in 2018. La obiectul ... (vezi toată discuția)
Cesiune de (ante)contract sau novatie? sonia.maria sonia.maria Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana ... (vezi toată discuția)