avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Indexarea de drept a pensiei de alimentare, indexare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Indexarea de drept a pensiei de alimentare, indexare trimestriala cu rata inflatiei

Buna ziua,
Sunt divortata din sept 2012 si primesc o pensie alimentara in suma fixa de 500 ron, stabilita la notarul unde s-a efectuat divortul.
Recent am citit Conform art. 531 din Codul civil, pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
In aplicarea acestei dispozitii legale, art. 51 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului civil stabileste ca dispozitiile art. 531 din Codul civil privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere sunt aplicabile si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a Codul Civil.

Pensia de inretinere se indexeaza la valoarea indexata.

Calculand aceasta indexare, ([ link extern ] .
1.Cer eu angajatorului tatalui sa imi vireze pensia alimentara indexata trimestrial?
2.Daca angajatorul are o decizie de divort in care este mentionata suma fixa de 500 ron, au ei dreptul sa umble in salariul angajatului sis a imi vireze mai mult decat scrie in decizie?
3.Daca mi se va vira pensia indexata, pot cere si diferenta care ar fi tb sa fie platita – pensia indexata trimestrial, si pana in present?
4.Am de gand sa cer in instanta stabilirea pensiei ca si procent din veniturile tatalui, deoarece veniturile lui au crescut cu peste 50% si as dori sa se actualizeze cuantumul, pensie care ar ajunge acum la peste 800 ron. Sa efectuez mai intai actiunea cu indexarea pensiei si apoi sa solicit majorare sau nu?

Mentionez ca minorul are acum 4 ani si 9 luni. Custodia este comuna, cu domiciliul stabil la mine (mama)
Ultima modificare: Vineri, 23 Mai 2014
Flor_L, utilizator
buna seara.
imi puteti spune va rog ce inseamna :

ªedinţe
03.09.2014
Ora estimata: 08:30
Complet: 8U2 (C3 Miercuri) - LM
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt:
Document: Încheiere de şedinţă 03.09.2014

Astazi dimineata a avut loc sedinta. din ce vad eu, s-a amanat. dar nu trebuia sa se scrie care este motivul amanrii si eventual si urmatorul termen? sau care este procedura? ma instiinteaza instanta prin scrisoare acasa?

va multumesc din suflet
ma puteti ajuta va rog cu un raspuns?
astazi am primit citatia prin care ma instiinteaza data pentru care s-a anulat procesul, doar ca este formulata in felul urmator: ''sunteti chemata in instanta in calitate de........ In caz de neprezentare, judecata se face in lipsa, daca se solicita in scris acest lucru.''
eu am solicitat in primul inscris pe care l-am depus la judecatorie, in care il chemam in judecata de tatal minorului, sa se judece in lipsa.
trebuie sa solicit in scris judecarea in lipsa pentru fiecare termen in parte sau este suficienta prima cerere?

va multumesc frumos
Pe site-ul instanței ar fi trebuit să fie scris următorul termen, indiferent dacă urma să vi se comunice o citație sau nu. Ar fi fost bine să existe și motivul amânării, însă am remarcat faptul că multe instanțe scriu doar ”amână cauza”.

In caz de neprezentare, judecata se face in lipsa, daca se solicita in scris acest lucru.''

Mențiunea de pe citație este una tip. Acest text se regăsește pe toate citațiile care sunt trimise părților. Vă dați seama că ar fi destul de greu pentru instanțe să întocmească citații personalizate. Dacă ați solicitat deja judecata în lipsă, nu mai este necesar să o faceți din nou.
Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
av.antoanelageaman a scris:

Flor_L a scris:

apartin de sectorul 2. deci voi plati la administratia financiara a sectorului 2

multumesc frumos

taxele de timbru pt sectorul 2 se platesc la posta romana.

doar prin instanta puteti majora pensia alimentara . nu se poate indexa automat.

Cat se poate gresit! :belay: In Noul Cod civil pensia de intretinere se indexeaza automat cu rata inflatiei. Indexarea nu este majorare. Indexarea presupune ca suma ramane aceeasi pentru ca rata inflatiei reprezinta cuantumul scaderii puterii de cumparare a pensiei. Suma e batuta in cuie DACA este indexata pentru ca ceea ce se bate in cuie nu este o cifra simbolica ci puterea de cumparare.

am inteles. dar spuneti-mi punctual.

in cazul in care renunt in a mai face apel la cererea de majorare, ce anume ar trebui sa fac:

iau hotararea de divort in care este mentionata acea suma fixa de 500 ron si merg cu ea la un executor (executor din bucuresti, daca mama si copilu locuiesc in bucuresti, sau executor din ilfov, deoarece tatal domiciliaza in ilfov)?

mai departe ce trebuie facut?
legea asta e atat de interpretabila....fiecare o ia cum vrea, numai ca unii dintre noi care nu avem cunostinte in domeniu, pierdem timp si bani......

va multumesc,

Alte discuții în legătură

Procedura de judecatã potrivit noului cod de procedurã civilã sarah1985 sarah1985 Niste vecini au primit cerere de chemare in judecata din partea Asociatiei de Proprietari pentru neplata constructiei sediului acesteia. Sumele de recuperat ... (vezi toată discuția)
Cerere recalculare pensie alimentara lulita lulita ce puteti sa-mi spuneti despre un model de cerere prin care sa solicit recalcularea pensiei alimentare ,deoarece prin sentinta definitiva s-a stabilit un ... (vezi toată discuția)