avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizari in baza a 3 avertismente
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizari in baza a 3 avertismente

Sunt angajata la o firma de 10 luni.Din februarie au inceput sa faca diponibilizari,restructurari pentru a reduce din personal datorita crizei.Cu cateva zile in urma am fost anuntata verbal,daca accept transferul pe un alt post in cadrul companiei.Nu am acceptat si mi s-a propus sa imi dau demisia.Nici acest lucru nu l-am acceptat si mi-au spus ca vor avea grija sa ma urmareasca sa imi faca 3 avertismente si asa ma pot da afara fara discutie.
Intrebarea mea este cum se procedeaza in cazul in care primesc avertismente.Mentionez ca in ziua respectiva deja mi-au spus ca am un avertisment pentru ca nu am informat un client cu privire la talonul pentru concurs,doar i l-am dat si atat.In mod normal stiu ca aceste avertismente trebuiesc scrise si semnate.
Daca ma pun sa semnez un avertisment de genul celui specificat,pot sa refuz semnarea acestiua,mai ales daca nu se specifica exact abaterea "grava" pe care am savarsit-o?Cum pot sa contest aceste avertismente?
Cel mai recent răspuns: Dessire , utilizator 19:40, 6 Februarie 2010
Pentru a da o sanctiune angajatorul trebuie sa faca anumiti pasi, cf codului muncii sii contractului colectiv la nivel national.
daca nu ii face, acea sanctiune se poate contesta in insanta in termen de 30 de zile de la comunicarea ei.

codul muncii:
Art. 267. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

CCMUN:
Art. 75. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o sancţiune nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia îl va convoca în scris pe salariatul cercetat, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte. Convocarea va indica cel puţin motivul, data, ora şi locul întrevederii.
(4) În cadrul cercetării se vor stabili faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice date concludente pe baza cărora să se poată stabili existenţa sau inexistenţa vinovăţiei. Ascultarea şi verificarea apărărilor salariatului cercetat sunt obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (4) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea următoarelor aspecte:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
(7) Salariatul are dreptul să cunoască toate actele şi faptele cercetării şi să solicite în apărare probele pe care le consideră necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sancţiuni disciplinare după finalizarea cercetării.
(9) Lucrările comisiei de disciplină se consemnează într-un registru de procese-verbale.
(10) La stabilirea sancţiunii se va ţine seama de cauzele şi gravitatea faptei, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de gradul de vinovăţie a salariatului, de eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
(11) În baza propunerii comisiei de disciplină angajatorul va emite decizia de sancţionare.


Conform CCMUN este obligatorie efectuarea acestei proceduri de cerectare disciplinara chiar si in cazul avertismentului scris.

Nesemnarea primirii unei decizi nu va ajuta, pentru ca angajatorul o sa v-o trimita prin posta si e acelasi lucru.
Dar de la data semnnarii ca ati primit-o va curge acel termen de contestatii de 30 de zile.
Conform C.mun. sanctiunea avertisment se poate da fara efectuarea procedurii de cercetare prealabila. Chiar si in aceste conditii, sactiune trebuie sa se dea in format scris in cuprinsul ei urmand a fi inserate toate mentiunile obligatorii cerute de lege.Sanctiune poate fi contestata in instanta in termenul legal.
Mihail a scris:

Conform C.mun. sanctiunea avertisment se poate da fara efectuarea procedurii de cercetare prealabila.


Stimate coleg, nu doresc sa va supar, dar cel putin cititi ce am scris anterior, adica art. 75 din CCMUN, prin care sindicatele pentru mai buna protectie a salariatilor, au dorit sa se faca cercetare disciplinara pentru toate sanctiunile, fara exceptie.

Art. 75. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o sancţiune nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

Orice slariat va castiga o eventuala actiune in instanta pentru nerespectarea acestei proceduri in cazul avertismentului scris.
Si ce trebuie eu sa fac in cazul in care vreau sa se faca cercetare disciplinara.Cum ma adresez?
In comisie cine participa concret,si cine ma apara,pot chema eu pe cineva sau sunt doar din partea angajatorului?
Puteti fi asistata de liderul de sindicat ( daca exista sindicat ) sau de catre unul din reprezentantii salariatilor.

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla in acest caz cu cim? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Maine urmeaza sa primesc un avertisment scris pe care evident il voi contesta la tribunal.Ce se intampla in acest caz cu CIM? Se suspenda?Merg la serviciu la ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)