Sunt angajata la o firma de 10 luni.Din februarie au inceput sa faca diponibilizari,restructurari pentru a reduce din personal datorita crizei.Cu cateva zile in urma am fost anuntata verbal,daca accept transferul pe un alt post in cadrul companiei.Nu am acceptat si mi s-a propus sa imi dau demisia.Nici acest lucru nu l-am acceptat si mi-au spus ca vor avea grija sa ma urmareasca sa imi faca 3 avertismente si asa ma pot da afara fara discutie.
Intrebarea mea este cum se procedeaza in cazul in care primesc avertismente.Mentionez ca in ziua respectiva deja mi-au spus ca am un avertisment pentru ca nu am informat un client cu privire la talonul pentru concurs,doar i l-am dat si atat.In mod normal stiu ca aceste avertismente trebuiesc scrise si semnate.
Daca ma pun sa semnez un avertisment de genul celui specificat,pot sa refuz semnarea acestiua,mai ales daca nu se specifica exact abaterea "grava" pe care am savarsit-o?Cum pot sa contest aceste avertismente?
1. Dvs., ca salariat, nu puteti cere cercetarea dvs. disciplinara. Acesta este dreptul angajatorului.
2. Concedierea pe motiv disciplinar (art.61a din Codul muncii) nu va da dreptul sa primiti indemnizatie de somaj.
Dreptul al somaj poate fi deschis in urmatoarele cazuri de desfacere a contractului de munca neimputabila angajatului:
"Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (41) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
Buna ziua tuturor,revin dupa atat de mult timp deoarece dupa o perioada de liniste,lucrurile au inceput sa se inrautateasca.Dupa ce am depasit situatia dificila care am descris-o mai sus de aproape un an,acum ma confrunt cu o alta situatie mai delicata.
Dupa cum am spus lucrez la un supermarket cu functia de casiera.Acum cateva zile s-a intamplat sa vina un client cu un LCD cu diagonala mare intr-un carucior pe care l-am incasat si nu am observat ca in spatele acestuia se afla un alt produs in valoare de 10 lei.Dupa ce clientul s-a dus sa faca garantia,a observat acel produs si a specificat ca produsul respectiv nu a fost incasat.Asa s-a dus zvonul si la superiorii mei care au hotarat dupa 5 zile de la data "accidentului" sa imi inmaneze o convocare scrisa cum ca sunt chemata in fata unei comisii in vederea unei cercetari disciplinare. As dori sa stiu ce drepturi am in aceasta situatie ca si angajat (cum si cine ma poate apara). Avand in vedere faptul ca gravitatea faptei nu este mare (produsul respectiv a fost facturat pana la urma la solicitarea clientului, deci in nici un caz nu se poate pune problema de furt sau intentie de furt, din partea mea sau din partea clientului) si ca nu am adus nici un prejudiciu firmei (dupa cum am mai spus, produsul a fost incasat), cat de grava poate fi sanctiunea in cazul acesta? Se poate ajunge la concediere?
Va multumesc pentru timpul acordat.