avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Reporterii la moda= graseierii!!
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Reporterii la moda= graseierii!!

Nu stiu daca sunt eu prea "carcotas" sau chiar este o adevarata moda(?) Observ ca mai toate televiziunile par sa se intreaca a promova reporterii care au acest defect de vorbire - (necorectat la timp de catre parinti).
La fel cu alte tipuri de defecte in comunicare si dictie, graseierea imi provoaca o stare de disconfort, care are drept rezultat final - chiar lipsa de retinere a continutului din cauza bruiajului sonor.X-(
Gresesc cumva? :( Mai exista si alte "ticuri" de dictie/constructie verbala/accentuare aiurea/logoree fada, - care va fac sa schimbati canalul sau sa inchideti sonorul pana tace reporterul "preferat"? #-o
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 18:46, 11 Iunie 2014
Interesant :)
Și eu sunt o graseiată :)) Însă, cum îmi place mie să spun, defectele mele sunt principalele mele calități.Întâmplător sau nu, printre alte îndeletniciri, de ceva vreme realizez și o emisiune tv.Acum, stau să mă întreb dacă telespectatorii mai stau pe canalul respectiv:))
Acum, dacă este privesc obiectiv lucrurile , și pe mine mă enervează ,,graseiații,, .Începând cu mine .
Totuși, criteriul după care mă uit sau nu la tv, rămâne cel al calității știrilor, și, poate chiar al charismei reporterului.
Avem dreptul să ne enerveze câte ceva și avem opțiunea de a refuza să fim acolo unde ceva ne enervează.
P.S. Acest ,,defect,, este unul care nu poate fi corectat.Trust me :)
Departe de mine de a face vreun repros personal, bazat pe particularitatile persoanelor.Ma intrebam doar daca exista un "trend" de discriminare pozitiva privind reporterii tv.
In privinta corectarii, am spus de la inceput ca este rezultatul unei educatii timpurii.
Fiica mea, de la inceputurile primelor gangureli, graseia! Pana la varsta de 4 ani, a repetat zilnic (si acasa si la camin/gradinita : "Iadu-iupe-iata" si "iam-iatusca-iamuica" Revelatia si marea bucurie generala (noi parintii, fratele, educatoarea) s-a produs cand a spus prima data Radu-rupe-rata si a exclamat entuziasmata: AM SPUS "RRR"!!!!, Dupa care a strigat:"Ram-Ratusca-Ramurica"!!
Din acea zi, a avut bucuria sa caute si sa foloseasca cuvintele ce cuprindea si consoana nou-descoperita.
Ce face acum?? In Franta fiind, se stradueste sa graseieze intr-un reusit accent parizian =D>
O prinde de minune :thumbup: Probabil ca a ajutat-o si engleza invatata in scoala acasa!
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2014
nucu$, utilizator
Este posibil să existe și un trend, posturile tv. care angajează ar putea fi influențate de o anumită particularitate a persoanei pe care o angajează.
Oamenii , în general, spun că graseierea ar fi o chestie drăguță.
Mie însă nu mi se pare.
Și cred că ar trebui făcută diferența între vârsta la care orice copil poate pronunța litera R , fiindcă niciun copil nu poate, până pe la 3-4 ani, și a reuși să pronunți litera R, însă ,,cu accent ,,. Aici abia intervine ,,defectul,, ...sau calitatea :)
Nu există remediu pentru graseiere, după cum, a încerca să graseiezi poate să îți reușească, însă ai neveoie de ,,talent,, .De pildă, când vorbești franceza...francezilor le vine ușor, pentru că au exercițiu.
Acum, mă întreb și eu, or exista și francezi care graseiază ,,din naștere,, ?? :))
Intrucat observ ca pana acum avem numai "spioni" care nu intervin, continui dialogul cu o precizare:
Ca interlocutor, persoana care graseiaza imi este deosebit de placuta, atat in conversatie cat si ca narator/amfitrion participant activ la taclale. In cazul comunicatorului de informatii directe, situatia se schimba, si consider ca ar trebui sa existe macar o conditie minima de dictie si retorica,(nu mai vorbim de cunoastere a "limbii gramatica") impusa aspirantilor la aceasta profesie.
Pe acelasi palier cred ca se gasesc "a-a-a"-itii; "mb"-itii; turuitorii de cuvinte insiruite in mod tern, care mai si repeta fara suflare o idee de cel putin 3 ori pana aud cuvintele magice :"Multumesc X" de la moderator.
Tot aici cred ca se gasesc si cei care "isi dau sufletul " dupa 5-6 cuvinte sau accentueaza aiurea cuvintele in fraza, producand vid in intelesul auditoriului!
In fine, ca sa dau dovada de autosadism, sa amintesc si pe "hipercorectii" pronuntarori :
"ora doisprezece"; "optisprezece persoane"; toti dand dovada de (exasperanta!) EXPERTIZA #-o invocata tot mai des ca o insusire/experienta - desi exista numai ca substantiv = raportul unui expert.
Presupun ca acest fel de iritari, apar numai celor care sunt avid inundati permanent si continuu de informatiile moderne tv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2014
nucu$, utilizator
Ascultând un post de radio, la un moment dat aud crainicul spunând: "refrenuri", referându-se la o melodie. ªtiam că pluralul substantivului "refren" este "refrene", dar pentru a mă convinge că am dreptate, am intrat pe Google, totodată întrebându-mi şi colegii.

Pe vremea când un primar vestit se exprima spunând: "goagăl", îmi picase net-ul. Am vorbit la tel. cu un angajat al companiei care furnizează net-ul. Îi urmam instrucţiunile. S-a remediat problema, dar l-am rugat pe cel cu care vorbeam să aştepte până îmi apare "goagăl"-ul ! Eram influenţată de acel primar vestit, făcându-mă de minune !

Alte discuții în legătură

Perle ,bijuterii , marcutii in mass-media romaneasca Radu Gabrian Radu Gabrian De mult timp in mass-media romaneasca si-au facut aparitia \"personaje\" care scriu sau \"emit\" pe anumite posturi de televiziune , unele cu acoperire ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti despre televiziuni,dar mai ales despre prestatiile si profesionalismul oamenilor de televiziune ? Radu Gabrian Radu Gabrian Am sa deschid acest subiect,cu o opinie care mi se pare deosebit de sugestiva ,emisa intr-un interviu,acordat in Gazeta Sporturilor,din 02.04.2010 de catre ... (vezi toată discuția)
Ticul verbal - expresie a lenei de a gandi elga50 elga50 Nu voi dezvolta subiectul intrucat as vrea sa aflu parerea utilizatorilor de limba romana vorbita in toate mediile, de la cel academic, pana la coada de la ... (vezi toată discuția)