de ceva vreme ma gandesc sa ne intoarcem in tara. Ma aflu de 23 de ani in Israel si am 50 de ani.
In Romania am lucrat doar 6 ani, am pastrat cartea de munca dar, din 1991 nu am cotizat la nici o casa de pensii, sau ceva similar pentru a-mi asigura pensia si acolo. Nu am idee daca pensia sociala la care voi avea dreptul in Israel la varsta pensionarii poate fi transferata in Ro.
Dar daca voi trai in Ro, cum sa procedez sa ma asigur ca voi primi una de la casa de pensii? pot cotiza de pe acum, sau ce procedura implica acest lucru?
Cum sa incep acest demers si care ar fi solutia optima, pt. cazul meu?
Cetatenii români care au lucrat în Israel îşi vor putea cumula stagiile de cotizare pentru a beneficia de pensie.
Ordin 254/2013 privind intrarea in vigoare a unor tratate internationale
Art. 5
La data de 1 ianuarie 2013 a intrat in vigoare Acordul dintre Romania si Statul Israel in domeniul securitatii sociale, semnat la Ierusalim la 28 februarie 2011, ratificat prin Legea nr. 150/2012, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 548 din 6 august 2012.
Astfel, persoanele care au fost asigurate atat in baza legislatiei de asigurari sociale romane, cat si in baza celei israeliene, vor primi drepturi de pensie, sub rezerva indeplinirii conditiilor legale, atat in sistemul unitar de pensii publice din Romania, cat si in sistemul de pensii din Israel, drepturi care vor fi platite pe teritoriul statului unde aceste persoane isi au domiciliul.
Ma bucur sa aflu ca exista acest acord.
Dar acum nu inteleg, daca ma voi afla in Romania in momentul pensionarii, pot primi pensia sociala din Israel, pt, care am cotizat timp de 23 de ani? sau pot cotiza de pe acum, pt. inca o pensie pe care s-o primesc in Romania? Mentionez ca eu am emigrat, nu am lucrat ca cetatean roman, cu contract.
In Israel, cetatenii au 2 pensii: una de la Asigurarile Nationale,(pensia sociala, pe care o primeste fiecare cetatean care a muncit un minim de 10 in tara) si una de la diverse firme de Asigurare ,pe care o are, in cadrul locului de munca, pentru care plateste si angajatorul si el, ca angajat. Fiecare, un anumit procent, in functie de salariu.
Cum se face in Ro? sau mai precis, cum se va calcula in cazul meu? mi-e putin neclara mie insami situatia in care voi fi. :)
Cererea de pensie, insoţită de documentele doveditoare, se depun la instituţia de asigurări sociale de domiciliu; aceasta va transmite în celălalt stat documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie ;
Comunicare între cele doua institutii din Romania si Israel se face prin intermediul formularelor de legătură.
La stabilirea drepturilor de pensie se au în vedere perioadele de asigurare realizate în ambele state iar drepturile se acordă proporţional cu perioada realizată în fiecare stat
Banuiesc ca sunteti nascuta in 1963 - deci in Ro puteti iesi la pensie in 2025 - 2026.
Pt deschiderea dreptului la pensie se iau in considerare toti anii lucrati, dar fiecare stat plateste " partea lui " asa cum vi s-a raspuns.
Parerea mea personala este sa iesiti la pensie acolo si abia apoi sa va transferati pensia in Ro, pt ca in momentul de fata dosarele de pensii internationale se rezolva si dupa 5 - 6 ani. Cunosc persoane care au depus in Ro acte din 2009 si nu sun solutionate nici acum.