de ceva vreme ma gandesc sa ne intoarcem in tara. Ma aflu de 23 de ani in Israel si am 50 de ani.
In Romania am lucrat doar 6 ani, am pastrat cartea de munca dar, din 1991 nu am cotizat la nici o casa de pensii, sau ceva similar pentru a-mi asigura pensia si acolo. Nu am idee daca pensia sociala la care voi avea dreptul in Israel la varsta pensionarii poate fi transferata in Ro.
Dar daca voi trai in Ro, cum sa procedez sa ma asigur ca voi primi una de la casa de pensii? pot cotiza de pe acum, sau ce procedura implica acest lucru?
Cum sa incep acest demers si care ar fi solutia optima, pt. cazul meu?
Am sa incerc sa va explic prin exemplu - in Ro pt a putea iesi la pensie va trebuie min.15 ani de cotizare. Daca dvs aveti 6 ani in Ro si 23 in strainatate, pentru deschiderea dreptului la pensie se vor lua in considerare toti anii ( 6 +23 = 29), dar vi se va calcula o pensie prin totalizare proratizare si statul va plati doar ceea ce vi se cuvine pt. 6 ani. Dvs trebuie sa depuneti in aceeasi zi ( daca stati in Ro) dosar pt pensie de limita de varsta - pt cei 6 ani la Casa de Pensii + la Compartiment Pensii Internationale formularul care vi-l da, pt confirmarea vechimii din alta tara. ( impreuna cu actele doveditoare). Corespondenta se poarta intre cele 2 institutii similare din Ro + Israel.
Pensia din strainatate se primeste dupa legea statului respectiv.