avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pentru Pensie in Romania
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pentru Pensie in Romania

Va salut cu respect,

de ceva vreme ma gandesc sa ne intoarcem in tara. Ma aflu de 23 de ani in Israel si am 50 de ani.
In Romania am lucrat doar 6 ani, am pastrat cartea de munca dar, din 1991 nu am cotizat la nici o casa de pensii, sau ceva similar pentru a-mi asigura pensia si acolo. Nu am idee daca pensia sociala la care voi avea dreptul in Israel la varsta pensionarii poate fi transferata in Ro.
Dar daca voi trai in Ro, cum sa procedez sa ma asigur ca voi primi una de la casa de pensii? pot cotiza de pe acum, sau ce procedura implica acest lucru?
Cum sa incep acest demers si care ar fi solutia optima, pt. cazul meu?

va multumesc anticipat si va astept!
Cel mai recent răspuns: mediterana , utilizator 21:43, 27 Iulie 2014
multumesc din suflet pt. aceste lamuriri!
"Knowledge is power" , orice informatie este binevenita.

:)
Revin cu alta intrebare:

Care este procedura, pentru a-mi asigura pensia la varsta pensionarii, in situatia in care revin sa traiesc in Romania? Ma refer la o pensie privata sau ceva similar.
Ce case de pensii pot sa-mi primeasca cotizatia sau o eventuala plata retroactiva, pt. a fi la zi cu fondul de pensie? Am inteles ca ar exista posibilitatea astea la o Banca anumita sau Casa de asigurari ?

nu am nici cea mai mica idee, de aceea as dori un raspuns cat mai explicit.

Va multumesc aniticipat!!
In sistemul public de pensii nu se poate plati retroactiv contributia de asigurari sociale.

Potrivit art.6 alin.2 din Legea nr. 263/2010, privind sistemul public de pensii, poate încheia un contract de asigurare socială, pentru menţinerea vechimii în muncă, orice persoană care doreşte să se asigure şi să-şi completeze venitul asigurat, precum şi avocaţii, personalul clerical şi personalul asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public.

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv, ci intră în vigoare din momentul încheierii lui şi „produce efecte pentru viitor”. Se încheie în scris între asigurat şi casa teritorială de pensii.
Va multumesc pentru informatii !
Deci ca sa conchid, in urma intrebarilor mele anterioare: - se vor lua in considerare la data pensionarii, perioadele lucrate in cele doua tari, si voi primi in final, o pensie cumulata, pe teritoriul tarii in care implinesc varsta pensionarii. Chiar daca ultima perioada, care cuprinde perioada in care am revenit in tara, este asigurata independent,prin cotizarea personala,la casa de pensii. Sper ca am inteles bine si inca o data, va multumesc pt. ajutor, sunteti o echipa de elita! :)
Am totusi o nelamurire .... sper sa ma intelegeti... :)

Daca , dupa ce am acumulat un nr. de ani de munca in Romania, vreo 6, apoi am emigrat si am mai muncit in tara respectiva inca 23, iar mai apoi revin in Ro, unde urmeaza sa mai continui sa muncesc cam 12 ani pana la pensie, cum se va calcula pensia mea? Romania imi va lua in considerare perioada de munca in afara tarii, ca mai apoi sa o pot cumula cu restul de ani, munciti in Romania? E totusi o perioada mare, pt. care eu nu am mai platit nimic, cum o pot recupera , pentru a putea primi pensie, la varsta de 62 de ani?
Ce acte ar fi necesare pentru a "insera" perioada de munca din afara tarii, ca si vechime neintrerupta, sau ceva in sensul acesta?

va multumesc anticipat !

Alte discuții în legătură

Se pot adauga anii lucrati in romania celor lucrati in strainatate? ContSters59529 ContSters59529 Am lucrat inRomania intre 1965 si 1971. In total 6 ani cu carnet munca. Am plecat din tara iar in strainatate, unde acum am domiciliul, am lucrat 18 ani apoi ... (vezi toată discuția)
Primii pasi pt. repatriati. mediterana mediterana Va salut, Ma bucur ca in curind, ne vom repatria. Un gand pe care il am de multa vreme, dar care sper ca in scurt timp se va realiza. Dar, in cei peste 20 ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie dupa activitatea lucrata in strainatate cezara ioana cezara ioana in situatia in care s-a lucrat in Romania 16 ani, s-a plecat in Israel cu contract de munca de 8 ani si apoi in Italia cu contract de munca de 4 ani, statul ... (vezi toată discuția)