avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de reparatii strans abuziv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de reparatii strans abuziv

Buna ziua, doresc sa pun si eu o intrebare. Stiu ca fondul de reparatii de colecteaza cu o destinatie precisa, pe termen limitat si pe baza unor devize estimative, pe care comitetul executiv al asociatiei trebuie sa le supuna aprobarii adunarii generale. Din pacate, la noi in bloc, presedintele si administratorul fac legea, profitand si de ignoranta si delasarea unor locatari. De curand, a avut loc o sedinta pentru prezentarea darii de seama anuale si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2014. Desi am ridicat problema fondului de reparatii care se strange non-stop de cativa ani buni, lunar, in cuantum de 25-35 lei vara si 7 lei iarna, s-a votat mentinerea acestui sistem desi nu este conform legii. Nu mai spun ca au votat si persoane care nu sunt proprietare de apartament, in general, a votat gasca presedintelui si a administratorului. Ce pot face sa contest aceasta decizie? Este normal ca 12 persoane sa hotarasca pentru un bloc de 100 de apartamente profitand de indolenta si nepasarea celorlalti locatari si de faptul ca sunt multe apartamente ocupate de chiriasi care nu au drept de vot? Si inca ceva: cei care vor refuza sa plateasca fondul de reparatii au fost amenintati ca vor plati si penalizari aferente acestor sume. Este legal? Daca nu, unde pot reclama aceste abuzuri? Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 25 Mai 2014
gabi58, utilizator
Daca considerati ca vi s-au cerut bani in mod abuziv, puteti reclama la primarie, biroul de relatii cu asociatiile de proprietari.

Faptul ca in AG au votat si nemembri ai asociatiei de proprietari este nelegal si hotararile AG pot fi contestate in instanta timp de 45 zile de la comunicarea si luarea la cunostinta a acestei hotarari.

Dar....
.... faptul ca vi se cer bani continuu la fondul de reparatii este o decizie pe care o poate lua conducerea asociatiei, fara a fi abuziva, deoarece atunci cand se iveste necesitatea unor lucrari de reparatii neprevazute, unele dintre ele foarte costisitoare si care trebuie facute in regim de urgenta, ceea ce necesita si a avea bani la dispozitie, are de unde plati acea lucrare, existand bani suficienti in fondul de reparatii.
Este un mod de a gospodari, de a administra asociatia, iar sumele cerute nu sunt prohibitive.
Fondul de reparatii nu se strange numai pentru niste lucrari prevazute in AG anuala, in BVC, ci, in mai mare masura pentru reparatiile de urgenta care survin tot timpul.

Da, atata timp cat cotele la fondul de reparatii sunt prevazute pe liste si nu sunt achitate, atunci, ca orice suma restanta, se pot penaliza.
Multumesc pentru raspuns. Din pacate, legea permite aceste abuzuri. E greu sa dovedesc ca nu a votat proprietarul, ci fiul sau fiica. Deja avem un fond de reparatii de 40.000 ron. Mie mi se pare suficient pentru moment, de ce sa mai strangem in continuare? Aici vina o poarta locatarii care, desi nemultumiti, nu iau atitudine la sedinte, ci doar pe la colturi. Lipsa de verticalitate a unora care pentru ca nu vor sa se certe cu presedintele sau administratorul, prefera sa inghita astfel de magarii.
Ati spus bine ca "vi se pare a fi suficient".
Cand esti pus in situatia de a face reparatii costisitoare, vezi cu ingrijorare cum cade suma stransa, iar de strans se face atat de lent....!
gabi58 a scris:
E greu sa dovedesc ca nu a votat proprietarul, ci fiul sau fiica.

Pai daca fiul sau fiica sunt mai tineri si se implica in activiatatea asociatiei, parintii fiind batrani, bolnavi ori pplecati la tara..., care este necazul? Apoi fiul, fiica sau oricine altcineva poate vota legal daca aduce o hartie cat o palma de mica pe care proprietarul de drept l-a imputernicit sa-l reprezinte. si votul e valabil ca si al unui proprietar.
Deja avem un fond de reparatii de 40.000 ron. Mie mi se pare suficient pentru moment, de ce sa mai strangem in continuare?

Omul gospodar isi intretinere in permanenta casa, villa, gardul, acoperisul, instalatiile... si se asigura cu banii necesari inainte. Daca acum aveti 40000 lei, anul acesta o sa cheltuiti din ei cu reparatiile si inacasand luna de luna fond asa cum au stabilit proprietarii, poate ca o sa aveti asemenea fonduri si la anul si an de an. Reparatiile intr-o asociatie nu se termina niciodata.
Lipsa de verticalitate a unora care pentru ca nu vor sa se certe cu presedintele sau administratorul, prefera sa inghita astfel de magarii.

Planificarea si asigurarea fondurilor necesare functionarii asociatiei sunt legale, necesare si nu magarii. Atat timp cat vi se aduce la cunostinta deschis, cinstit cati bani sunt in fondul de reparatii, se propune si se voteaza bugetul de venituri si cheltuieli in care sunt prevazute cheltuielile si veniturile, inclusiv fondul de reparatii... nu sunteti amagiti, inselati... nu aveti de ce sa apreciati aceste hotarari ca "magarii".
Ideea e ca aceia care au votat fara sa fie proprietari nu au adus niciun fel de procura. In ceea ce priveste fondul de reparatii, stiu ca legea spune un lucru clar: se strag bani pe perioada determinata, cu destinatie precisa. Daca facem filosofia drobului de sare, sigur, nu ne ajunge nici un miliard. Pana acum s-au facut tot soiul de cheltuieli inutile de genul: streasina la intrarea in bloc (anul viitor se va face reabilitarea, deci va fi scoasa) iar anul acesta, cine stie ce le mai bubuie mintea. Pe noi nu ne intreaba nimeni daca suntem de acord cu astfel de cheltuieli. Deci stiu ce vorbesc.

Alte discuții în legătură

Fond de reparatii asinth asinth Spuneti-mi, va rog, daca Asociatia este obligata sau nu, sa aiba un fond de reparatii. Am cerut in scris la Asociatie sa-mi comunice cuantumul fondului de ... (vezi toată discuția)
Nu vor sa plateasca la fondul de reparatii florin555 florin555 Buna ziua, Fac parte dintr-o asociatie cu 14 apartamente unde ne putem gestiona foarte dificil. Doresc sa va adresez urmatoarele intrebari: 1. Ce pot face ... (vezi toată discuția)
Reparatii in cazul lipsei bugetului de cheltuieli coryzalia coryzalia In blocul nostru, atat comitetul vechi cat si cel proaspat \\\\\\"inscaunat\\\\\\", [b]nu a supus aprobarii adunarii generale acest buget[/b], ci doar ... (vezi toată discuția)