avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reparatii in cazul lipsei bugetului de cheltuieli
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reparatii in cazul lipsei bugetului de cheltuieli

In blocul nostru, atat comitetul vechi cat si cel proaspat "inscaunat", nu a supus aprobarii adunarii generale acest buget, ci doar cuantumul contributiei lunare/apartament, fara specificarea lucrarilor care se intentioneaza a fi facute. Cunoscand faptul ca acest fond de reparaţii se constituie numai pentru lucrări bine determinate, care se cunosc şi se acceptă de către locatari, am intrebat "cat timp vom plati acest fond?", la care presedintele mi-a raspuns pe un ton iritat: "atat cat va fi nevoie". Cu alte cuvinte, la nesfarsit, ceea ce poate da nastere abuzurilor, intrucat cu cat ai mai multi bani cu atat esti mai tentat sa-i cheltuiesti pe lucruri inutile, doar de dragul de a-i cheltui. Tocmai de aceea s-au introdus in lege limitarile de folosire a acestui fond, in sensul ca "este un fond cu perioada de folosire limitata [...] si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de AG". DECI:

1) in AG nu s-a aprobat nici un buget;
2) nu s-a adus la cunostinta locatarilor ce lucrari se intentioenaza a fi facute;
3) presedintele nu a informat locatarii ca intentioneaza sa ceara salariu, desi de la infiintarea asociatiei pana in prezent toti presedintii si-au desfasurat activitatea fara a fi remunerati, fapt consemnat chiar in statului asociatiei.

Intr-o sedinta de comitet ulterioara acestei AG, comitetul a hotarat efectuarea mai multor lucrari de reparatii/modernizare si presedintele si-a autopropus salariul. Eu am participat la aceasta sedinta ca observator si am retinut ca asociatia are "destui bani" - dupa cum s-a exprimat presedintele (aprox. 35.000 lei) - pt demararea acestor lucrari, dar cand am intrebat care este componenta banilor, am aflat ca fondul de reparatii este in jur de doar 10.000 lei, restul fiind fond de rulment, facturi platite si nerepartizate, etc.

Si acum ATENTIE: desi sunt reparatii mult mai importante si urgente de facut (de ex terasa), pe primul loc este schimbarea totala a celor 2 lifturi (deci nu repararea lor, care ar fi fost suficienta in prima faza!!! ), lucrare care costa peste 16.000 euro, din care trebuie achitat un avans de 20%, restul platibil in 24 rate lunare egale care se vor trece pe lista de intretinere in coloana separata fata de cea cu fondul de reparatii, care se va colecta in continuare. Am sesizat ca nu exista bani si pt acest proiect grandoman, pt ca fd de reparatii abia acopera reparatiile urgente si absolut necesare, la care presedintele mi-a replicat ca eventual va folosi bani din fondul de rulment.

Cu toate ca i-am atras atentia ca acest lucru este ilegal, a afisat la avizier procesul verbal al sedintei cu lucrarile care se doresc a fi facute si, separat, pe usile de la intrarile in bloc, instiintarea ca se vor solicita semnaturi locatarilor in cazul a 2 chestiuni:
1) schimbarea lifturilor - avand in vedere ca locatarii vor plati in plus fata de fd de reparatii aceasta lucrare
2) salariul pe care si l-a autopropus presedintele, de 500 lei NET, "omitand" sa mentioneze ca de fapt vom plati mult mai mult, avand in vedere impozitul si contributiile aferente acestui salariu pe baza de contract de mandat - adica peste 800 lei lunar. (poate stie cineva sa-mi spuna cat ar fi mai exact?)

In bloc sunt 88 proprietari, deci el mizeaza pe faptul ca daca strange 45 semnaturi pro, va fi suficient pt a-si putea pune in aplicare planurile.

Este evident ca acest presedinte incalca mai multe prevederi legale:
1) lipsa unui buget de cheltuieli aprobat in AG
2) folosirea banilor din fondul de rulment pt reparatii
3) lipsa unui fond de salarizare aprobat in AG
4) lipsa de informare corecta a locatarilor cu privire la provenienta banilor, lasandu-li-se impresia ca avem destui bani pt aceste reparatii - multi oameni stiu ca este ilegala deturnarea fd de rulment in scopul reparatiilor, asa ca daca ar sti ca fd de reparatii este insuficient nu ar mai vota schimbarea lifturilor.

Presedintele chiar a avertizat in sedinta de comitet ca daca nu se va vota schimbarea lifturilor si nu i se va aproba salariul, el isi va da demisia. Personal mi se pare dubioasa atitudinea lui, creandu-mi suspiciunea ca are un interes in aceasta afacere, altfel nu ar fi atat de inversunat. Din primul moment cand a fost cooptat si in comitetul ales la AG anterioara, unde a fost doar simplu membru, el a spus ca primul lucru pe care l-ar face ca presedinte ar fi sa schimbe lifturile. La AG urmatoare, prin manevre obscure, presiuni si dezinformare, a reusit sa se "inscauneze" ca presedinte.

In contextul situatiei financiare precare a majoritatii locatarilor si a prioritatii altor reparatii, schimbarea lifturilor devine pur si simplu "tichia de margaritar pe capul chelului".

Un grup de locatari ne-am gandit sa sesizam aceste nereguli primariei, dar, avand in vedere binecunoscuta lipsa de reactie si implicare a acesteia, dovedita de multe ori pana acum in cazuri de semnalare a abuzurilor si incalcarilor legii in cadrul asociatiilor de proprietari, ne indoim ca demersul nostru va avea rezultatul asteptat, asa ca ne gandim la o alta cale, mai eficienta.

De aceea va cer sfatul, poate s-au mai confruntat si alti locatari cu probleme similare, unde sa ne adresam cu sanse mai mari de rezolvare?
Daca exista prevederi legale clare, dar care sunt ignorate tocmai de catre cei care ar trebui sa le respecte si sa le aplice - in speta de fata de catre comitetul executiv, din care culmea, face parte si o jurista! - cum ne putem proteja noi, cetatenii modesti care nu suntem de acord cu aceste ilegalitati, de efectul unor hotarari abuzive luate prin sfidarea legilor, de catre o mana de oameni care isi permit financiar orice extravaganta???

Argumentul lor suprem este ca din moment ce au fost alesi in AG, inseamna implicit ca au fost si mandatati sa ia ce hotarari cred ei de cuviinta. Insa aceste hotarari le iau bazandu-se pe lipsa de informare a locatarilor, majoritatea fiind pensionari fara acces la internet sau salariati care sunt prea ocupati si stresati de problemele zilnice pt a mai avea puterea sa despice firul in patru.

In cazul in care majoritatea - evident in lipsa informarii corecte - va vota schimbarea lifturilor, iar restul nu va dori sa plateasca pe motiv de incalcare a legii, acestia din urma vor acumula restante si penalizari prin neplata acelor rate si vor risca procese in instanta. Este normal sa se intample asa ceva???

As dori un sfat avizat din partea unui avocat/jurist, nu pareri personale si interpretari dupa ureche din partea unui administrator de imobil, care de regula tine cu comitetul de bloc, fiind angajat si platit de acesta.
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2014
coryzalia, utilizator
Cel mai recent răspuns: coryzalia , utilizator 12:03, 22 Iulie 2014
1-Chiar daca nu va sunt pe plac sfaturile administratorilor de imobil,nu intotdeauna acestia sunt impartiali
2-
HG nr 1588/2007 Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce Ia indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;

c) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli si pregateste desfasurarea adunarilor generale;

g) pentru realizarea scopului si a activitatiIor asociatiei de proprietari, angajeaza si demite personalul
necesar, incheie si reziliaza contracte cu pensoane fizice/juridice;

(5) Comitetul executiv poate angaja personal specializat pentru indeplinirea atributiilor ce ii nevin si adopta decizii asupra cuantumului salariilor, indemnizatiilor, remuneratiilor si al eventualelor premieri care se acorda pensonalului incadrat cu contract individual de munca sau in baza unei conventii civile de prestari de servicii, in limita bugetului aprobat de adunanea generala.

3-
pt demararea acestor lucrari, dar cand am intrebat care este componenta banilor, am aflat ca fondul de reparatii este in jur de doar 10.000 lei, restul fiind fond de rulment, facturi platite si nerepartizate, etc.

Achitarea reparatiilor la parti comune,legal se poate face numai din fondul de reparatii nu de rulment care are destinatie speciala
4-Legal,adunarea generala dispune un fond la dispozitia comitetului executiv,fond destinat lucrarilor urgente
Pentru reparatii care necesita fonduri substantiale,este necesara hotarare a adunarii generale,in baza careia administratorul urmeaza sa parcurga procedura prevazuta de
HG nr 1588/2007 Art. 22. — (1) Activitatea de administrare a condominiului include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie.


(9) Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, seIectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatoribor economici care satisfac ceninteIe, in vederea executarii lucrarilor, conform legisIatiei In vigoare, potrivit art. 37 din Legea nr. 230/2007. In caz contrar, cheltuielile nu vor fi acceptate Ia plata.

5-Inlocuirea lifturilor necesita hotarare a adunarii generale cu parcurgerea normei mentionate,sub sanctiunea dreptului proprietarilor de a nu achita costurile aferente
Va multumesc pt acest raspuns documentat si pt rabdarea cu care mi-ati citit expunerea.
Am studiat si eu actele normative, constatand neregulile si abuzurile pe cale de infaptuire, carora le vor cadea victime multi locatari amarati pt ca nu au mijloacele necesare sa se informeze si sa riposteze. Eu nu doresc decat respectarea legii. Si in vechiul comitet m-am luptat cu cei pt care legile sunt facultative, drept pt care printr-un "puci" bine organizat din umbra de catre un fost presedinte cu aceleasi idei grandomane ca si actualul, am fost inlaturata din noul comitet.

Deci comitetul:

1) duce Ia indeplinire hotararile adunarii generale - nu s-a hotarat nici o cheltuiala in AG, doar ca trebuie sa cotizam la nesfarsit la fd de reparatii
2) urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului - clar ca nu respecta prevederile legale, punand mai presus de acestea propriile ambitii, nu se respecta statutul care spune ca presedintele nu este remunerat. (Mai intai trebuia schimbat statutul in AG, apoi i se aproba salariul)
3) intocmeste proiectul bugetului de venituri si cheltuieli - nu s-a intocmit un asemenea buget nici la primul mandat nici acum
4) adopta decizii asupra cuantumului salariilor [...] in limita bugetului aprobat de adunarea generala - pai daca nu s-a aprobat nici un buget, pe cale de consecinta nu poate decide nici un cuantum
5) are la dispozitie doar un buget limitat pt lucrari urgente, pt celelalte este necesara hotararea adunarii generale - care nu exista !!!

Ca o ultima concluzie: avem dreptul, fara consecinte legale, ca cei care cunoastem situatia si cerem doar respectarea legilor, sa nu platim cele 24 rate chiar in cazul in care aceasta cheltuiala enorma va fi aprobata prin semnaturile a 50%+1 din locatari, din nestiinta prevederilor legale sau pur si simplu din nepasare?
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2014
coryzalia, utilizator
Felicitari pentru interesul de a va implica in bunul mers al asociatiei de proprietari !
Precizez ca nu sunt administrator de imobil,astfel incat doresc sa indepartez eventuale suspiciuni asupra anumitor interpretari ale opiniei subsemnatei
Problema cu care va confruntati este acea ca daca la nivelul reprezentantilor asociatiei de proprietari exista un grup cu anumita mentalitate sau anumite interese,de regula acestia nu accepta persoane care inteleg sa respecte si sa aplice unitar dispozitiile in vigoare,caz in care ,de regula ,in final ,reusesc sa fie indepartate
1-Impotriva solicitarilor de majorare fond de reparatii-in lipsa hotararii adunarii generale pentru executare reparatii parti comune care necesita si implica aport financiar sporit aveti dreptul sa solicitati baza legala de impunere
Inn temeiul disp L nr 230/2007 art 10 aveti dreptul sa solicitati presedintelui de asociatie sa prezinte temeiul legal de impunere majorare fond de reparatii
Dispozitia in vigoare precizeaza concret ca impunerea de sume fara respectarea disp HG nr 1588/2007 art 22 al 9 "cheltuielile nu vor fi acceptate Ia plata "
2-Daca la nivelul asociatiei de proprietari nu solutionati amiabil,sesizati oficial situatia de nerespectare a dispozitiilor in vigoare,suplimentar solicitand aplicarea disp
L nr 230/2007 Art. 32 (la data 21-Jan-2008 Art. 32 din capitolul IV reglementat de Art. 18 din capitolul II din Norme Metodologice din 2007 )


(2) Pentru neîndeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv
preşedintele asociatiei de proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în fata
legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor în mod
deliberat.

Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2014
ynocentta, utilizator
Va multumesc pt precizarile suplimentare, dar in cazul de fata se apeleaza la un subterfugiu care vrea sa dea o aparenta legala demersului respectiv: cica NU SE MAJOREAZA FD DE REPARATII, el va ramane acelasi, dar va aparea o contributie suplimentara de plata pe lista de intretinere, corespunzatoare ratei lunare de achitare a lucrarii, evidentiata IN ALTA COLOANA cu titlul "reparatie lifturi". "Baza legala de impunere" de care se va prevala presedintele va fi "asa o hotarat majoritatea " prin semnaturile de acord a cel putin 50%+1 pe care spera sa le obtina, chiar daca acei locatari vor semna fara a fi pe deplin informati asupra consecintelor. De altfel, la nenumaratele mele obiectii cu privire la planurile comitetului si la atentionarile in legatura cu derapajele de la lege, replica presedintelui este ca "din moment ce am fost votati in AG, se presupune ca am fost si investiti cu increderea locatarilor ca vom face ceea ce trebuie pt asociatie". Atat comitetul, presedintele cat si majoritatea locatarilor dovedesc o crasa necunoastere a legilor, doar ca in cazul comitetului aceasta duce la abuzuri care se rasfrang si asupra locatarilor educati si bine informati care doresc corectitudine si este greu sa te lupti cu o gloata isterica in AG cand ti se pune pumnul in gura cu ineptia ca "daca e sa ne luam dupa legi nu mai facem nimic"#-o Pt acest presedinte legile sunt ori facultative, ori interpretabile dupa bunul plac. Este adevarat ca in multe situatii legea este ambigua, dar in acest caz mie mi se pare ca este destul de clara si nu lasa loc de interpretari dupa "ureche".
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2014
coryzalia, utilizator
1-Comitetul executiv detine fond la dispozitie in cuantum dispus de adunarea generala
Pentru alte lucrari de intretinere si reparatii-care necesita un aport financiar apreciabil,este necesar parcurgerea procedurii legal prevazute respectiv hotararea adunarii generale,
selectie de oferte,etc
2-Situatia cu care va confruntati dv nu este singulara,dovada concreta fiind subiectele deschise pe forum de catre aceia care se confrunta in cadrul asociatiilor lor de proprietari cu situatii si impuneri abuzive , sau la limita legii
Din precizarile dv,este clar ca amiabil nu puteti solutiona la nivelul asociatiei de proprietari a caror reprezentanti sunt condusi de anumite interese sau isi fac propria lege,astfel incat situatia de la dv din asociatie,eventual poate fi solutionata prin sesizarea oficiala a serviciului de specialitate din primarie care poate dispune masurile necesare alinierii la dispozitiile in vigoare
Succes !

Alte discuții în legătură

Are administratia de locatari voie sa oblige locatarii sa plateasca firma pt renovari interioare? diana2242 diana2242 Buna ziua, As dori sa stiu si eu daca exista vre-o lege care da voie administratorului sa oblige locatarii unui bloc sa varuiasca scara blocului doar din ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii livache74 livache74 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie Fondul de Reparatii cum se incaseaza de la proprietari ?? Este o suma fixa stabilita de AG sau se calculeaza pe numarul ... (vezi toată discuția)
Alegeri, buget, diferente apa valitzza valitzza as dori sa stiu daca este legal ca intr-o adunare generala presedintele sa vina cu mai multe delegatii semnate nu stiu in ce fel de catre proprietari pentru a ... (vezi toată discuția)