avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Ce pasi trebuie sa urmeze o I.I. de-a lungul anului?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Ce pasi trebuie sa urmeze o I.I. de-a lungul anului?

Buna ziua,
Am infiintat o Intreprindere individuala in februarie 2014. Nu am angajati, lucrez pe cont propriu, contabilitatea o tin eu in partida simpla.

1. Am depus formularul in primele 15 zile, cu venitul estimat.
2. Am optat pentru impozitarea in sistem real
3. Am cumparat RUC, Reg. incasari si plati unde imi trec activitatile inregistrate.

Ce obligatii am de-a lungul anului? Sunt novice, si doresc sa ma ajutati.
Am vazut ca pana la data de 25 mai se depunde Declaratia 200. Eu banuiesc, o voi depune in 2015, nu? Ca nu am activitate pe anul precedent.
Am vazut si ceva de "contributia la sanatate" aici pe forum. Cum fac sa platesc si contributia aceasta - completez declaratia 600?

Ce alte obligatii mai sunt?

O zi frumoasa va doresc, si astept raspunsul dvs.
Cu stima, Bogdan.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
staycu, utilizator
Cel mai recent răspuns: staycu , utilizator 21:13, 26 Mai 2014
Daca v-ati inregistrat ca pfa in 2014, prima declaratie 200 o veti depune in 2015.
Acum urmariti sa faceti platile la timp in contul impozitului pe venit si contributiilor sociale, pana pe 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.
Pentru contributia la sanatate nu depuneti declaratie separat ci doar pentru contributia la pensie depuneti D600 daca nu aveti in alta parte un contract de munca valabil.
Dupa ce ati depus D220, trebuie sa primiti acasa decizie de impunere pentru platile trimestriale la impozitul pe venit si contributiei la sanatate. Astea se calculeasa prin aplicarea procentelor de 16% si 5,5% la venitul estimat pe care l-ati declarat. Daca nu ati primit acea decizie de impunere, calculati si mergeti direct la ghiseu sa platiti pentru ca va pun penalitati.
Buna seara,
va multumesc frumos pentru raspunsul si lamuririle aduse. Am primit acasa plicul cu contributiile sociale, pe care le platesc trimestrial, pana pe data de 25.
Este obligatorie contributia la pensie? Sunt angajat momentan, insa nu am anuntat ca mi-am facut II.. urmeaza sa inchei contractul de munca actual in vara.

Inca o intrebare mai am, si gata:
sa zicem ca am declarat cand am infiintat II venitul anual la 1500 ron, insa il depasesc, ajung la 3-4000 lei - poate 5000 (cu tot cu cheltuieli+castiguri dovedite pe facturi/chitante). Ajunge sa depun doar declaratia 200 in 2015?

Va multumesc inca odata si va doresc o seara linistita.
CU stima, Bogdan.
In momentul infiintarii nu aveati acel contract de munca si trebuia sa depuneti D600 cu venitul lunar asigurat (minim 804 lei) si rezulta o contributie lunara la pensie de 252 lei.
Apoi in ziua cand veti incepe lucrul pe contractul de munca sa depuneti D601 pentru a va scoate de la plata contributiei la pensie pe I.I.
Da. Odata cu depunerea D200 in anul 2015 se va face regularizarea si va va veni acasa decizie de plata a diferentelor. Nu mai depuneti nimic in plus. Atentie ca se ia in calcul valoarea incasata la data chitantei/extrasului de cont, nu valoarea la data facturarii.
1. Pai este problema, ca eu nu castig lunar 804 lei necesari si-n concluzie nu am cum sa le platesc acei 252 lei pentru contributia lunara la pensie. Am incasari de 1200 lei luna aceasta, insa luna viitoare, cu siguranta nu vor mai fi la fel, pentru ca nu prind mereu lucrari (sa zicem). Poate luna viitoare o sa am castig 0 lei, si teoretic nu am de unde sa le dau banii, 252 lei.

2. Platesc contributia la CAS, am observat pe declaratie, care este undeva la 15-20 lei, trimestrial. Este necesara depunerea D600?

3. Si daca sa zicem, as avea succes cu II, si as plati acei 252 lei lunar la FISC, mi se va asigura pensia dupa varsta de pensionare (daca mai ajung acolo)? Si care ar fi aceea, sau cum s-ar calcula?

Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa neclaritati MrDerpson MrDerpson Salut, Saptamana trecuta am primit de la onrc certificatul de inregistrare pentru PFA CAEN 7022 activitati de consultanta pentru afaceri si ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 utilizator5555 utilizator5555 Buna ziua, Un PFA infiintat in 2009, in sistem real, dar in toata perioada a fost si angajat cu contract de munca in alta parte. Pana acum nu a depus ... (vezi toată discuția)
Pentru o intreprindere individuala crystyn_p crystyn_p Ce declaratii e obligata sa depuna conform legii o Intreprindere Individuala cu angajati cod CAEN 3832 - recuperarea materialelor reciclabile ... (vezi toată discuția)