avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare cenzor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare cenzor

Buna ziua.
Am intalnit urmatoarea problema.
La noi la asociatia de proprietari a fost stabilit un singur cenzor din interiorul asociatiei de cand s-a facut asociatia in anul 2000.
Omul da de inteles acum ca nu mai vrea sa se ocupe ca le are si el pe ale lui.
Problema este ce facem daca el renunta intrucat nu avem o comisie de cenzori sa fie altul in locul lui.
Am incercat la inceputul acestui an sa formam o comisie de cenzori in adunarea generala insa nu am reusit sa discutam despre acest lucru intrucat s-au ridicat alte probleme si anume de ce furnizorii ne emit facturi asa mari, iar la alte blocuri facturile sunt mai mici. Deci nu am apucat sa ne facem comisie de cenzori.
Se poate stabili un cenzor interimar pana cand se decide in urmatoarea adunare generala?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:02, 26 Mai 2014
In temeiul
HG nr 1588/2007 Art. 17. — (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:


f) supravegheaza desfasurarea tuturor activitatilor din cadrul asociatiei de proprietari, in mod special
situatia incasarilor si a pIatiIor lunare;
g) pentru realizarea scopului si a activitatiIor asociatiei de proprietari, angajeaza si demite personalul necesar, incheie si reziliaza contracte cu pensoane fizice/juridice;
h) isi asuma obligatii, in numele asociatiei de proprietari sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire;


Nu este necesara convocarea adunarii generale pentru numire cenzor din cadrul membrilor proprietari sau angajare cenzor extern
Punctul h l-am scapat. Aveti dreptate. Este ambiguu si interpretabil si te poti folosi de el in diverse situatii. Va multumesc.
In HG 1588/2007 avem urmatoarea prevedere:
Art. 19. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori urmareste si asigura respectarea legalitatii in administrarea bunurilor materiale si a fondurilor financiare ale asociatiei de proprietari.
(2) Comisia de cenzori este formata dintr-un numar impar de membri, care trebuie sa aiba cel putin studii medii.
(3) Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generala va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii.

Stiam de acest articol, dar intrucat in adunarea generala nu s-a stabilit nimic legat de cenzor sau comisie de cenzori, plus ca un cenzor din afara ar presupune niste costuri, iar oamenii de la noi din bloc vor costuri din ce in ce mai mici, nu vor fi de acord oricum cu angajarea din afara asociatiei a unui cenzor, deci nu va mandata comitetul executiv pentru asa ceva. Mai mult de atat oamenii nu vin la sedinte, desi au tot fost informati si "instruiti" sa o faca intrucat este spre binele lor.
Acestea fiind spuse, ce ma sfatuiti sa fac?
Sa stati fara cenzor.

Nu va suparati, dar si cu gura unsa si cu slana-n pod nu se poate.
Daca vreti cenzor (ceea ce este si normal si legal si strict necesar), daca nimeni nu vrea sa fie cenzor pe gratis, daca nu vreti sa angajati unul pe motiv ca (,) costa....pai ce sfaturi sa va dam?
Si chiar asa, unde gasiti dv. omul care sa-si piarda timpul, sa-si asume raspunderi, sa aiba discutii cu diferite persoane, sa scrie rapoarte, totul pe gratis? Pai pe gratis poate sta linistit si in casa lui si sa-si vada de ale lui, nu?

Alte discuții în legătură

Durata mandat comitet executiv asociatii de proprietari mihaela nedelea mihaela nedelea La adunarea generala de constiuire a asociatiei de proprietari s-a hotarat ca durata mandatului comitetului executiv sa fie de 2 ani. Daca aceasta ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv dan61 dan61 Buna ziua,as dori sa-mi spuneti cine face parte din comitetul executiv, care sunt membrii care-l formeaza? (vezi toată discuția)
Denumire contract intre cenzor si asociatie de locatari sebilicka sebilicka Ce tip de contract se incheie intre cenzor si asociatie de locatari incepand cu data de 01.2013, model de contract si actul care inceteaza raporturile intre ... (vezi toată discuția)