Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns. Va redau mai jos succesiunea evenimentelor pentru a va ajuta:
1. Am avut un apartament de la bunici prin contract de vanzare cumparare, obtinut inainte de casatorie
2. Dupa casatorie, am vandut apartamentul proprietate personala pe suma x
3. Dupa vanzarea apartamentului am achizitionat un nou apartament in valoare mai mica decat suma obtinuta de la primul apartament. Pe contractul de vanzare cumparare al apartamentului cumparat apare si sotul ca proprietar fara sa se mentioneze provenienta banilor. Cele 2 contracte de vanzare cumparare sunt semnate la pana in 2 saptamani distanta intre ele. Mentionez ca detin toate actele care sa dovedeasca succesiunea evenimentelor: contract vanzare cumparare apartament inainte de casatorie intre mine si bunici prin care am devenit proprietarul apartamentului, contractul de vanzare cumparare prin care am vandut apartamentul cumparat de la bunici - apartament vandut dupa casatorie, precontractul in vederea achizitionarii apartamentului dupa casatorie, contractul de vanzare cumparare a apartamentului in care apare si sotul ca proprietar
4. Diferenta de bani a fost folosita pentru amenajarea apartamentului.
5. Acum 2 saptamani, dupa aproape 11 ani de casatorie, sotul a plecat de acasa, in lipsa mea, luand cu el tot ceea ce a considerat spunand ca vrea sa divorteze.
Imi puteti va rog spune daca poate obtine o cota parte din apartament?
Va multumesc.
Bunul a fost dobandit in timpul casatoriei ( bun proprietate comuna in devlamasie ).
Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.
Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).
Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.
In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.
Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.
Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.
Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.
Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.
In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.
Va multumesc mult ptr raspuns desi sunt putin confuza si poate ma puteti lamuri:
am inteles ca daca pot dovedi inlocuirea valorii unui bun propriu cu un alt bun, atunci si acesta devine tot bun propriu.
Va multumesc mult ptr raspuns desi sunt putin confuza si poate ma puteti lamuri:
am inteles ca daca pot dovedi inlocuirea valorii unui bun propriu cu un alt bun, atunci si acesta devine tot bun propriu.
da. se poate insa trebuie sa demonstrati asta si nu este usor.
Partaj
mihaela11_teo
Buna ziua,am divortat de 7 ani si avem in comun un apartament cu 2 camere si un copil major.Dupa divort nu am facut partajul iar eu m-am recasatorit.
Eu mai ... (vezi toată discuția)