avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... competenta procuror militar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

competenta procuror militar

Buna ziua. Speta este urmatoarea: o fapta penala a fost savarsita de un civil impreuna cu un militar inainte de februarie 2014. Dosarul penal a fost inregistrat dupa 01.februarie 2014,la sesizarea militarilor,iar urmarirea penala a fost facuta cf noului cpp de catre procurorul militar,iar dosarul inaintat instantei civile. Dosarul a fost inregistrat la parchet dupa 01.02.2014
Intrebarea este:
era competent procuroul militar sa efectuaze urmarirea penla fata de civil
-avand in vedere data comiterii faptei?
-actul de sesizare catre procuror(sesizarea unitatii militare) a fost facut catre parchet inainte de februarie 2014. Dar daca sesizarea ar fi fost facuta dupa 01.feb 2014?
Cand se considera dosarul penal intocmit?La data sesizarii faptei penale sau data la care se inregistreaza dosarul penal?
Cunosc faptul ca dupa vechiul Cpp procurorul militar nu avea competenta sa efectueze u.p fata de civil
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
nutzzu, utilizator
Cel mai recent răspuns: nutzzu , utilizator 14:44, 27 Mai 2014
Raspunsul il gasim in Legea nr. 255 din 19 iulie 2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

ART. 3
Legea nouă se aplică de la data intrării ei în vigoare tuturor cauzelor aflate pe rolul organelor judiciare, cu excepţiile prevăzute în cuprinsul prezentei legi.
ART. 4
(1) Actele de procedură îndeplinite înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură penală, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data îndeplinirii lor, rămân valabile, cu excepţiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Nulitatea oricărui act sau oricărei lucrări efectuate înainte de intrarea în vigoare a legii noi poate fi invocată numai în condiţiile Codului de procedură penală.
(3) În cauzele aflate în curs de judecată la data intrării în vigoare a legii noi, încălcarea, în cursul urmăririi penale, a dispoziţiilor legale privind prezenţa obligatorie a învinuitului sau a inculpatului ori asistarea obligatorie a acestora de către apărător poate fi invocată până la începerea dezbaterilor.
ART. 5
(1) Cauzele aflate în cursul urmăririi penale la data intrării în vigoare a legii noi rămân în competenţa organelor de urmărire penală legal sesizate, urmând a fi soluţionate potrivit acesteia, cu excepţia cauzelor de competenţa parchetelor militare şi a secţiilor militare din cadrul parchetelor competente.
(2) Sesizarea instanţei în cauzele prevăzute la alin. (1) se va face potrivit normelor de competenţă din legea nouă.

(3) La judecarea cauzelor şi la soluţionarea propunerilor, contestaţiilor, plângerilor sau a oricăror alte cereri în care cercetarea penală a fost efectuată de Direcţia Naţională Anticorupţie potrivit legii vechi, precum şi a celor care au rămas în competenţa acesteia în condiţiile alin. (1), participă procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Va multumesc pt raspunsul la obiect si documentat. nu stiu cum sa interpretez textul legii:era competent proc. militar sau nu avand in vedere speta in cauza(care se incadreaza la exceptii de la lege) ?
O plangere in acest sens la judecatorul de camera preliminara ar fi admisa?
Se poate face plangere pe aceste motive pe tot parcursul judecatii sau doar pana la faza de camera preliminara?
va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
nutzzu, utilizator
Eu spun ca s-a procedat legal.
Avand in vedere Decizia 610/2007 a CCR ( [ link extern ] )
prin care se confirma necompetenta procurorului militar pt a efectua acte de up fata de civili,si avand in vedere prevederile art 5 din L 255(cauzele in competenta parchetelor militare reprezinta exceptie de la lege,iar cf Deciziei 610,proc. mil nu are competenta cu privire la civili) am dubii cu privire la legalitaea actelor de up efectuate de procurorul militar fata de civil.
va multumesc pt promptitudine.
Cu respect.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
nutzzu, utilizator

ART. 56
Competenţa procurorului
#M2
(1) Procurorul conduce şi controlează nemijlocit activitatea de urmărire penală a poliţiei judiciare şi a organelor de cercetare penală speciale, prevăzute de lege. De asemenea, procurorul supraveghează ca actele de urmărire penală să fie efectuate cu respectarea dispoziţiilor legale.
#B
(2) Procurorul poate să efectueze orice act de urmărire penală în cauzele pe care le conduce şi le supraveghează.
#M2
(3) Urmărirea penală se efectuează, în mod obligatoriu, de către procuror:
a) în cazul infracţiunilor pentru care competenţa de judecată în primă instanţă aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau curţii de apel;
#M4
b) în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 188 - 191, art. 257, art. 276, art. 277, art. 279, art. 280 - 283 şi art. 289 - 294 din Codul penal;
#M2
c) în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită, care au avut ca urmare moartea unei persoane;
d) în cazul infracţiunilor pentru care competenţa de a efectua urmărirea penală aparţine Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sau Direcţiei Naţionale Anticorupţie;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
(4) Urmărirea penală în cazul infracţiunilor săvârşite de militari se efectuează, în mod obligatoriu, de procurorul militar.
(5) Procurorii militari din cadrul parchetelor militare sau secţiilor militare ale parchetelor efectuează urmărirea penală potrivit competenţei parchetului din care fac parte, faţă de toţi participanţii la săvârşirea infracţiunilor comise de militari, urmând a fi sesizată instanţa competentă potrivit art. 44.
#M4
(6) Este competent să efectueze ori, după caz, să conducă şi să supravegheze urmărirea penală procurorul de la parchetul corespunzător instanţei care, potrivit legii, judecă în primă instanţă cauza cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel.
ART. 44
Competenţa în caz de reunire a cauzelor
(1) În caz de reunire, dacă, în raport cu diferiţii făptuitori ori diferitele fapte, competenţa aparţine, potrivit legii, mai multor instanţe de grad egal, competenţa de a judeca toate faptele şi pe toţi făptuitorii revine instanţei mai întâi sesizate, iar dacă, după natura faptelor sau după calitatea persoanelor, competenţa aparţine unor instanţe de grad diferit, competenţa de a judeca toate cauzele reunite revine instanţei superioare în grad.
(2) Competenţa judecării cauzelor reunite rămâne dobândită chiar dacă pentru fapta sau pentru făptuitorul care a determinat competenţa unei anumite instanţe s-a dispus disjungerea sau încetarea procesului penal ori s-a pronunţat achitarea.
(3) Tăinuirea, favorizarea infractorului şi nedenunţarea unor infracţiuni sunt de competenţa instanţei care judecă infracţiunea la care acestea se referă, iar în cazul în care competenţa după calitatea persoanelor aparţine unor instanţe de grad diferit, competenţa de a judeca toate cauzele reunite revine instanţei superioare în grad.
(4) Dacă dintre instanţe una este civilă, iar alta este militară, competenţa revine instanţei civile.
(5) Dacă instanţa militară este superioară în grad, competenţa revine instanţei civile echivalente în grad competente potrivit art. 41 şi 42.

Alte discuții în legătură

Competenta procuror militar nutzzu nutzzu Buna ziua. As dori pareri cu privire la urmatoarea speta: In luna ianuarie 2014 un militar impreuna cu 3 civili savarsesc o infractiune. Infractiunea e ... (vezi toată discuția)
Competenta ContSters146145 ContSters146145 Un militar a savarsit o infractiune militara pentru care este cercetat in stare de libertate numai ca in timpul liber a savarsit o infractiune silvica. Se ... (vezi toată discuția)
Cercetare penalã: extindere și conexare elenamarta elenamarta Care este diferența între conexarea dosarelor penale și extinderea cercetării penale? În ce art. din CPP sunt prevăzute, sau ... (vezi toată discuția)