avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... competenta procuror militar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

competenta procuror militar

Buna ziua. Speta este urmatoarea: o fapta penala a fost savarsita de un civil impreuna cu un militar inainte de februarie 2014. Dosarul penal a fost inregistrat dupa 01.februarie 2014,la sesizarea militarilor,iar urmarirea penala a fost facuta cf noului cpp de catre procurorul militar,iar dosarul inaintat instantei civile. Dosarul a fost inregistrat la parchet dupa 01.02.2014
Intrebarea este:
era competent procuroul militar sa efectuaze urmarirea penla fata de civil
-avand in vedere data comiterii faptei?
-actul de sesizare catre procuror(sesizarea unitatii militare) a fost facut catre parchet inainte de februarie 2014. Dar daca sesizarea ar fi fost facuta dupa 01.feb 2014?
Cand se considera dosarul penal intocmit?La data sesizarii faptei penale sau data la care se inregistreaza dosarul penal?
Cunosc faptul ca dupa vechiul Cpp procurorul militar nu avea competenta sa efectueze u.p fata de civil
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
nutzzu, utilizator
Cel mai recent răspuns: nutzzu , utilizator 14:44, 27 Mai 2014
Cunosc competentele procurorului dupa ncpp.
Problema ridicata de mine este daca proc mil poate efectua acte de up avand in vedere art 5 din L 255(alin 1.."cu excepţia cauzelor de competenţa parchetelor militare şi a secţiilor militare din cadrul parchetelor competente.") ,si avand in vedere ca CCR s-a pronuntat prin Decizia 610/2007 care statueaza necompetenta proc mil. de a efectua u.p fata de civil.
Deocamdata astea sunt reglementarile in vigoare, este posibil ca CCR sa fie sesizata in legatura cu neconstitutionalitatea acestui articol(art.56 c.p.p.) care contravine Deciziei nr.610 din 2007 a CCR si incalca articolul 16 din Constitutie.
Multumesc pt raspunsurile documentate,astept si alte opinii la fel de pertinente.
cu respect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta procuror militar nutzzu nutzzu Buna ziua. As dori pareri cu privire la urmatoarea speta: In luna ianuarie 2014 un militar impreuna cu 3 civili savarsesc o infractiune. Infractiunea e ... (vezi toată discuția)
Competenta ContSters146145 ContSters146145 Un militar a savarsit o infractiune militara pentru care este cercetat in stare de libertate numai ca in timpul liber a savarsit o infractiune silvica. Se ... (vezi toată discuția)
Cercetare penalã: extindere și conexare elenamarta elenamarta Care este diferența între conexarea dosarelor penale și extinderea cercetării penale? În ce art. din CPP sunt prevăzute, sau ... (vezi toată discuția)