Buna ziua. As dori pareri cu privire la urmatoarea speta:
In luna ianuarie 2014 un militar impreuna cu 3 civili savarsesc o infractiune. Infractiunea e sesizata si inregistrata la parchetul militar in martie 2014 (dupa intrarea in vigoare a noului CP). Conform noului CPP, procurorul militar este competent sa faca acte de urmarire penala atat fata de militari cat si fata de civili.Procurorul intocmeste rechizitoriu fata de toti 4 si ii trimite in judeata in insanta civila.
Conform vechiului cpp,procurorul militar a fost declarat necompetent pt a efectua acte de up fata de civili,printr-o Decizie a curtii constitutionale(610).
Pe parcursul judecatii,in prima insatnta, civilii invoca exceptia de neconstitutionalitate (competenta proc. militar fata de civili).
Avand in vedere art 5 din Cpen(legea mai favorabila) ar avea castig de cauza exceptia invocata de civili la curtea constitutionala? Pe noul Cod,aceasta exceptie nu a mai fost invocata.
A fost procurorul militar competent sa efectueze acte de u.p fata de civili? Ce ar trebui sa faca civilii in aceasta situatie?
Va multumesc.
A fost invocata in camera preliminara,insa a fost ignorata de judecator pana la 3-lea termen,cand si-a dat seama ca nu mai are ce face, si a admis exceptia si a sesizat Curtea constitutionala.
Avand in vedere art 29 ,alin 3:" Nu pot face obiectul excepţiei prevederile constatate ca fiind neconstituţionale printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale." , si avnd in vedere ca CCR s-a pronuntat pe aceasta exceptie pe vechul cpp si a hotarat ca proc militar nu e competent sa cerceteze civili, ce sanse de reusita ar avea exceptia la CCR?
va multumesc anticipat.
Banuiesc ca avocatii pe care ii aveti angajati si care cunosc dosarul nu au putut sa va raspunda nimic, aici veniti, intrebati, dar nu explicati situatia de fapt si aveti asteptari sa vi se raspunda, cu ultimul mesaj fi trebuit sa incepeti.