avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termoizolatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termoizolatie

In urma a 2 sedinte de bloc, presedintele de asociatie impreuna cu aproximativ 30 de proprietari din 80, au hotarat strangerea unui fond egal pt toti locatarii indiferent de suprafata apartamentului, pt executarea izolatiei fatadei blocului in care locuiesc. Ca atare fondul acesta se plateste pe aceeasi chitanta cu intretinerea si nu separat, iar daca intarzii cu plata sau nu platesti deloc ti se percepe penalitati. este legala aceasta decizie? ma poate obliga cineva sa platesc acest fond daca eu nu sunt de acord cu izolatia, din motive demne de inteles, precum: materialele folosite sunt extrem de inflamabile?
Cel mai recent răspuns: ContSters61389 , utilizator 23:46, 29 Mai 2014
Hotararile Adunarii Generale, luate intr-o adunare generala legal constituita si votate cu cvorumul prevazut in statut, sunt obligatorii pentru toti membrii asociatiei
Depinde !

Fondul de reparatii poate fi constituit prin hotararea Adunarii generale, convocata legal. Daca la prima convocare, de exemplu, nu a fost intrunit cvorum-ul legal de jumatate+1, atunci adunarea generala este reconvocata la o data ulterioara si atunci poate lua hotarari cu jumatate+1 din cei prezenti, indiferent de cvorum. Asadar, se poate lua o decizie cu 30 de voturi din 80, daca a fost vorba de o adunare generala reconvocata, la care 30 a reprezentat majoritatea celor prezenti.

Daca este vorba de o lucrare de reparatie obisnuita, la fatada blocului, atunci asociatia are chiar datoria s-o faca, de exemplu pentru a indeparta pericolele potentiale generate de desprinderi accidentale de tencuiala.

Daca vorbim insa de interventii care necesita autorizatie de construire, cum este cazul modificarii infatisarii, precum si schimbarea materialelor de constructie, aferente fatadei blocului, atunci este incidenta Legea 50/1991 cu modificarile ulterioare. Legea 50 spune chiar de la primul articol ca autorizatia de construire se elibereaza la cererea titularului unui drept real de proprietate. Asociatia NU are nici un fel de drept de proprietate, deci nu poate face cerere pentru eliberarea Autorizatiei de construire decat cu UNANIMITATEA proprietarilor.

Exista insa o portita, folosita de cei care "se bucura de anvelopare gratuita". In aceasta situatie, Presedintele de asociatie se adreseaza Primariei in numele proprietarilor, prin adresa semnata si stampilata. Se subintelege ca Presedintele isi asuma existenta UNANIMITATII optiunilor proprietarilor, ceea ce, inteleg, nu este cazul dvs.

Sugestia mea este sa intrebati Presedintele daca urmeaza o lucrare care necesita autorizatie de construire ! Daca da, atunci nu o poate face fara acordul dvs.


Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
ContSters61389, utilizator
Toate cheltuielile cu reparatia/intretinerea partilor comune se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza detinuta de fiecare proprietar, daca majoritatea proprietarilor au hotarat sa se efectueze aceasta lucrare, inseamna ca si dumneavoastra va supuneti deciziei majoritatii.
Iar daca nu achitati datoriile fata de asociatie (intretinere, fond reparatii, fond rulment), se aplica penalizari de maxim 2%/zi intarziere, iar chitanta separata trebuie emisa doar la fondul de rulment.
cofnibuc a scris:
Depinde !

Nu depinde de nimic.
Hotararile Adunarii Generale, luate intr-o adunare generala legal constituita si votate cu cvorumul prevazut in statut, sunt obligatorii pentru toti membrii asociatiei .
Legal inseamna conform legislatiei in vigoare si conform prevederilor statutare.
Asociatia NU are nici un fel de drept de proprietate, deci nu poate face cerere pentru eliberarea Autorizatiei de construire decat cu UNANIMITATEA proprietarilor.

O completare la Normele privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe stabileşte obligaţiile proprietarilor apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie, precum şi precizări privind lucrările similare pentru clădiri de locuit individuale.
Vezi:
Completarea la Normele metodologice aprobate prin Ordinul comun nr. 163/540/23/2009 a fost făcută prin Ordinul comun nr. 2596/2867/299/2012, publicat în Monitorul oficial nr.9 din 5 ianuarie 2012.
În cazul clădirilor individuale de locuit, nu se prevede depunerea autorizaţiei de construire; în cazul acestor locuinţe, sunt aplicabile prevederile Art.11 din Legea nr.50/1991, republicată, privind autorizarea lucrărilor de construcţii, potrivit cărora se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor: lucrări de reabilitare energetică a anvelopei şi/sau a acoperişului – dacă nu se schimbă sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/şarpantă – la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecţie a monumentelor şi/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
legalmgm, utilizator
Da, hotararile adunarii generale, care NU contravin legislatiei generale. Adunarea generala nu poate decide sa nu mai plateasca taxe, de exemplu, asa-i ?

Adunarea generala poate decide, evident, constitutirea unui fond de reparatii. Numai ca s-ar putea sa constate ca nu poate face nimic dupa ce l-a strans, pentru simplul motiv ca Primaria NU este obligata sa se supuna adunarii generale! Primaria elibereaza autorizatie de construire in baza Legii 50, nicidecum in baza Legii 230, parerea mea...

Vedeti ca a existat un topic in care un bloc de 8 apartamente nu a putut sa obtina autorizatie de la Primarie pentru ca UN proprietar s-a opus.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
ContSters61389, utilizator

Alte discuții în legătură

Autorizatie de construire ContSters61389 ContSters61389 Legea 50/1991 spune, la primul articol: Art. 1. - (1) Executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire sau de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc de 3 ani intr un bloc anvelopat de asociatia ... Docri Docri Buna ziua, locuiesc de 3 ani intr un bloc anvelopat de Asociatia Proprietarilor pe cheltuiala locatarilor inainte ca eu sa cumpar apartamentul. Fostul ... (vezi toată discuția)
Polistirenizare ContSters61389 ContSters61389 In asociatia mea de proprietari, o parte dintre proprietari vor sa reabiliteze, prin polistirenizare blocul, iar o alta parte nu vor. Cei care vor ... (vezi toată discuția)