avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Conventie civila sau contract de comision SRL/PF
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Conventie civila sau contract de comision SRL/PF

Salutare tuturor.
Am si eu o mica nelamurire: se poate utiliza de catre un SRL o conventie civila sau un contract de comision, prin care respectivul SRL se angajeaza sa retribuie serviciile unei persoane fizice? Daca da, as dori sa stiu in temeiul caror legi si daca impozitarea se poate face 100% la sursa (de catre SRL - adica cei 15% impozit pe venitul rezultat la PF), in asa fel incat PF sa nu mai fie nevoita sa plateasca la sf. anului impozit pe venit.

Daca nu este posibil, as dori sa stiu daca exista o alternativa (SRL-ul activeaza in domeniul constructiilor, iar PF-ul este angajat in alta parte, insa iin poate inlesni accesul SRL-ului la anumite contacte, contra unui onorariu, pe care il doreste cat se poate de legal).

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Bibike , utilizator 22:42, 10 Mai 2009
Raspunsul este da. S.R.L.-ul poate incheia un contract ( ex. de colaborare, de mandat etc. ) cu o persoana fizica. Temeiul legal este Codul civil si Codul comercial ( daca mandatul este comercial ). In ceea ce priveste impozitarea, S.R.L. - ul va opri la sursa 10% urmand ca diferenta sa o achite persoana fizica.
Pe de alta parte, puteti sa incheiati cu persoana fizica si un contract de munca cu timp partial.
Va multumesc pentru raspuns. Ma intereseaza care ar fi cea mai buna alegere (conventie civila, contract de colaborare, contract de comision), in conditiile in care persoana fizica, economist fiind, se va obliga sa "reprezinte SRL-ul in vederea incheierii de contracte, obtinerii de mostre si preturi pentru materialele de constructii".
O a doua chestiune este modul de impozitare. Se poate specifica in contract - ca impozitarea se va face cu retinere la sursa in cota de 16% din venitul brut realizat de PF, cf. art.43 din Codul Fiscal? Si daca da, ce contract e nevoie pentru asa ceva?
Multumesc!
La conventia civila de prestari servicii se poate retine 16% impozit, adica retinere la sursa, numai la cererea scrisa a persoanei fizice. Dar este mai bine asa, decat sa se retina 10% la sursa, iar la globalizare sa se plateasca inca 6%. Sa aveti grija la intocmirea contractului sa specificati ca persoana respectiva presteaza maxim 42 ore lunar.
Mult succes!=D>
In temeiul carui articol din codul civil sau fiscal trebuie platit impozitul? Ma intereseaza ce formulare sa folosesc la redactarea contractului si pentru asta trebuie sa ma folosesc de o lege. Orice exemplu e binevenit. Merci anticipat.
Ti-am trimis cateva modele de contracte pe yahoo.com, pe adresa indicata. As dori sa-ti subliniez ca impozitul pe venit pe baza contractelor/conventiilor civile se declara lunar in declaratia 100 la poz. 12 -daca se retine 10 % (cf. Legii 571/2003, art. 52(1), lit. d) si in acest caz, anual declari la poz. 6 in declaratia 205; daca retii 16 % impozit final, in declaratia lunara 100 se declara la poz. 22, iar anual in declaratia 205 se pune la poz. 17, cf. legii 571/2003, art. 78(1), lit. e.
Eu am patit-o odata si m-am chinuit mult pana am descurcat-o cu finantele....:((
Mult succes!
Bibike

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractele civile huana huana sunt angajata la un club sportiv municipal, unde se vor incheia contracte civile de prestari servicii, am 2 intrebari: 1. cu cat se va impozita venitul? cu 16 ... (vezi toată discuția)
Impozit contract civil morfeus morfeus Buna ziua! Stie cineva cum se impoziteaza un contract civil ? Contractul este incheiat intre o societate si o persoana fizica neautorizata....Se platesc ... (vezi toată discuția)
Conventie civila de prestari servicii CARAGHIAUR CARAGHIAUR Doresc sa angajez pe o perioada de doua saptamani o persoana cu contract civil de prestari servicii. Rugamintea mea este sa ma lamuriti unde se inregisteaza ... (vezi toată discuția)