Buna ziua,
Parintii nostrii au decedat, tata in decembrie 2006 si mama in iunie 2013. Suntem doi frati. Dorim sa dezbatem succesiunea, nu este testament. Avem ca mostenire o casa la tara si ceva pamant.
Nu s-a dezbatut succesiunea dupa tata.
Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa facem, cui ne adresam, de ce documente avem nevoie.
Fratele meu are o fetita de 7 ani. Eu doresc sa las partea mea de mostenire fetitei cu conditiile:
-sa intretina si sa nu instraineze casa (casa parinteasca nu se vinde);
-sa pot folosi casa eu si familia mea ocazional, eu locuiesc la 900 km distanta de locul unde este casa.
Ce trebuie sa fac pentru asta este posibil donatie?
Fratele vrea sa treaca si el partea lui de mostenire fetitei.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua !
Pentru dezbaterea succesorala va trebui sa va deplasati la secretarul primariei ultimului domiciliu al defunctilor in vederea obtinerii anexei 24 cu urmatoarele documente : BI/CI mostenitor prezumtiv (unul din frati) ; certificate deces ,acte proprietate defuncti , certifical fiscal lipsa datorii buget local situare bunuri imobile . Cu anexa 24 va deplasati la notarul aflat pe raza ultimului domiciliu al defunctului , acesta fiind cel care va elibera certificatul/ele de mostenitor . Recomandabil ar fi sa faceti in acelasi timp si un partaj voluntar pt iesire din indiviziune .
Referitor la celalalt aspect , odata ce sunteti proprietar in acte , puteti dispune in orice fel de bunurle pe care le detineti cu aceasta calitate prin efectuarea unei donatii , contract de vanzare-cumparare (eventual cu drept de abitatie / uzufruct viager ) .
Succes !
Mostenire
cristynita
tatal meu a decedat anul trecut,era divortat de mama mea.dupa divort a lucuit cu bunica mea adica mama lui.proprietarii acelei case sunt bunica in viata,80 ani ... (vezi toată discuția)