avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dobânda la Fondul de rulment și reparații
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dobânda la Fondul de rulment și reparații

Fondurile de rulment și reparații, se depun la bancă ca depozite, aducătoare de dobânzi.

Uneori se strâng sume importante, în special la fondul de rulment, dacă locatarii nu au restanțe mari și dese.

Legal, aceste dobânzi se consideră tot fond de rulment (eu așa opinez), sau se pot folosi și pentru reparații?

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:59, 10 Decembrie 2014
Dobanzile intra in fondul de reparatii.

Dar pe langa dobanzi, asociatia plateste si niste comisioane, asa ca mare lucru nu castigati, mai ales ca acum dobanzile au scazut dramatic, aproape ca nu se mai vad daca din ele se scad comisioanele bancare.
Este vorba de dobânzi nefolosite de ani de zile (înainte de 2010), deci sumele sunt importante, proporțional cu cele depuse.
Știu că problema pe care am pus-o, nu apare în Legea 230/2007, tocmai de aceea am cerut părerea altora.
Este important de știut, pt că dacă este nevoie de reactualizat fondul de rulment, se poate sau nu, apela la dobânzi?, ca să fie suma mai mică de reactualizat.
Există păreri contrare, de aceea ar trebui o părere bazată pe legislația economică, aceea care se aplică la societățile comerciale (așa cred, cel puțin).
@elenamarta
Dobanzile adunate in timp se evidentiaza intr-un fond separat 'venituri din dobanzi', asa cum si penalitatile adunate in timp se regasesc in 'fondul de penalitati', din cele doua fonduri se pot face cheltuieli de intretinere si reparatii ale spatiilor comune.
Sumele obtinute din dobanzi bancare sunt venituri ale asociatiei si se folosesc pentru cheltuielile asociatiei conform art. 24(6) din HG 1588/2007:
Art.24 (6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi.
Noi folosim dobanzile pentru majorarea fondului de rulment: fiecarui proprietar revenindu-i o cota din aceste sume.

Alte discuții în legătură

Repartizare dobanda fond de rulment narciisa narciisa 1. Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: - in adunarea generala s-a decis ca, diferenta de cotizat la fondul de ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment. Pepe69 Pepe69 Se pot folosi banii din fondul de rulment pentru lucrari la constructia unei sarpante pentru acoperisul blocului? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Fond de reparatii incasat si nefolosit Dana Marin Dana Marin AG a decis strangerea unui fond de reparatii pe anul in curs. El nu a fost folosit. Este adaugat in lista de intretinere lunara si poarta penalitati pentru cei ... (vezi toată discuția)