avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Inselaciune intre coasociati!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Inselaciune intre coasociati!

Ce fac , in conditiile in care constat ca unul dintre coasociatii mei(suntem 3 intr o firma , cu 33.33% fiecare), in ultimile 6 luni si a infiintat o noua firma, avand ca obiect principal de activitate acelasi cu cel al firmei "mama" si ,si a trecut tot ce insemna contracte clienti , pe noua lui firma?
Mai mult, ne am trezit ca intr una din zile au disparut din depozite multe "marfuri", apartinad clientilor nostri, mutate fiind intr un depozit propriu al acestuia.
Mentionez ca acest asociat era unul dintre administratorii firmei de baza, cu drepturi depline,iar acum vrea sa iasa din actionariatul firmei .El se ocupa de administrarea si organizarea unui departament important in cadrul firmei 'mama', alt actionar, care este Director General, de un alt departament al acesteia, iar cel de al treilea(acesta fiind al 2 lea adminstrator),era doar actionar, fara a fi implicat, in operational.
Site ul firmei "mama" a fost substiutuit ca fiind site ul noii firme si mai mult, chiar domeniu acesteia, a devenit proprietate a noii firme.Bineinteles , o parte din angajatii actuali sunt obligati sa treaca pe noua firma, a lui.
Va multumesc in asteptarea unui raspuns!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 14:47, 7 Mai 2009
Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, la art. 272, prevede atragerea raspunderii penale a asociatilor/administratorilor in cazurile in care:
„(1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
2. foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;

In cazul SRL, asociatul poate fi exclus daca savarseste anumite fapte considerate o manifestare a lipsei de loialitate fata de societate, precum: amestecul fara drept in administrarea societatii; intrebuintarea, fara consimtamantul scris al celorlalti asociati, a capitalului, bunurilor sau creditului societatii in folosul sau; participarea, fara consimtamantul celorlalti asociati, ca asociat cu raspundere nelimitata, in alte societati concurente sau avand acelasi obiect, sau efectuarea de operatiuni in contul sau ori al altora, in acelasi fel de comert sau intr-unul asemanator.
Legea 31/1990 prevede urmatoarele:
"Art. 197. - (1) Societatea este administratã de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generalã.
(2) Administratorii nu pot primi fara autorizarea adunarii generale a asociatilor mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent, pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune."
Aveti posiobilitatea actionarii in judecata.
Raspunsul este simplu: dati-l in judecata, avand in vedere prevederile Legii nr.31/1990, privind societatile comerciale, republicata, cu toate modificarile si completarile ulterioare.
Contactati un jurist care sa va indrume si sa va reprezinte interesele.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de interese attilabiro73 attilabiro73 Buna ziua,intrebarea mea ar fii,daca sunt administratorul unei firme 100 % in proprietatea unei comune (Primarie),pot sa fiu actionar si sa am functie la ... (vezi toată discuția)
"dreptul" coasociatului de a deschide o alta firma in interes propriu mariamem mariamem Buna ziua.As dori sa stiu daca puteti sa-mi spuneti va rog ce sanse am sa dau in judecat un coasociat de-al meu care si-a deschis o firma identica ca profil cu ... (vezi toată discuția)
Sanse castigare proces comercial mariamem mariamem Buna ziua. Am si eu o problema destul de grava. Administratorul societatii in care suntem actionari amandoi si-a deschis o firma cu acelasi obiect de ... (vezi toată discuția)